FacebookTwitterLinkedIn

Acest câmp de luptă pierdut, situat în subteranele micului sat francez La Boisselle din Picardy, a fost construit, în mare parte, de trupele britanice, între 1914 și 1916. Peste 120 de oameni și-au pierdut viața în aceste tuneluri, în încercarea de a străpunge liniile germane din apropiere, aceste galerii fiind mormintele multora dintre ei. Documentarul îi urmărește pe istoricul Peter Barton și o echipă de arheologi, aceștia devenind primii oameni în aproape o sută de ani care au intrat în acest labirint încă periculos.

Minele militare erau încărcături explozive uriașe care puteau distruge un tranșeu fortificat într-o secundă. Pentru a plasa aceste mine sub liniile germane, soldații britanici erau nevoiți să joace un joc terifiant de-a șoarecele și pisica în subteran – trebuiau să monitorizeze în permanență săpăturile dușmanului și să încerce să intercepteze tunelurile germane fără a fi detectați.

Dezvăluind realitatea sumbră a acestui straniu război subteran, Peter află povestea oamenilor care au luptat aici, inclusiv a minerilor și muncitorilor civili specializați în lucrări de canalizare. Ies astfel la iveală misiunea secretă a acestora din prima zi a Bătăliei de pe Somme, precum și motivul pentru care comandamentul britanic nu a reușit să valorifice avantajul tactic crucial oferit de cei care au săpat aceste tuneluri.

BBC Knowledge poate fi recepționat în rețelele Romtelecom, Digi și Orange TV.