Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Baselworld 2018 – Ediția numărul 101 – Ce, cine, cum, când?

În fiecare an, înainte de Baselworld, am vreo trei întrebări esențiale: unde găsesc cazare? (practic imposibil în Basel); unde să mănânc ceva cât de cât decent (pentru că restauratorii elvețieni sunt... oportuniști, iar în perioada târgului măresc prețurile și scad calitatea); și dacă mai sunt lalele, zambile și narcise în grădinile amenajate în fața spațiului expozițional.
Baselworld 2017

A, da, și cam ce fel de ceasuri vom vedea.

Lăsând gluma la o parte, anul acesta cred că va fi interesant la Basel, un salon care se organizează de 101 ani și care a cunoscut o perioadă lungă de succes intens.

De vreo doi-trei ani însă, Baselworld se confruntă cu o adevărată hemoragie de branduri, care aleg să expună la SIHH, în Geneva, sau în cadrul altor manifestări. Astfel, e primul an, în cei circa 15 de când am plăcerea să îl vizitez, când organizatorii au decis să închidă una dintre principalele hale, confruntându-se cu o penurie de branduri expozante.

1. Omega – The Seamaster Olympic Games Collection

De-abia aștept să văd îndeaproape colecția olimpică de la Omega – cronometror oficial al Jocurilor Olimpice încă din 1932. După 86 de ani, brandul lansează o ediție limitată de cinci modele, în culorile olimpice (negru, galben, verde, albastru și roșu).

Colecția se inspiră din modelele create de Omega de-a lungul timpului – mai ales cele lansate în cadrul evenimentelor din 1976 din Montreal și Innsbruck. Fiecare model expune, pe cadran, un cititor de puls, pentru ca purtătorul să își poată calcula cu ușurință pulsul per minut.

Fiecare cadran este în alb și negru, iar minutele sunt foarte ușor de citit, evidențiate pe un inel alb ce înconjoară cadranul. Pe capac se află un inel din aluminiu pe care sunt gravate toate orașele-gazdă și datele Jocurilor Olimpice cronometrate de Omega, de la Los Angeles, 1932, până în Los Angeles, 2028.

Carcasele au un diametru de 39,5 mm și sunt completate de curelele din piele în culori vii, microperforate pentru un look interesant, dar și pentru aerisirea pielii purtătorului. În interior, se află calibrul Master Chronometer 8800. Fiecare model va fi produs în 2032 de exemplare – anul în care se încheie rolul Omega în Jocurile Olimpice, după 100 de ani.

 

2. Glashütte Original – Senator Chronograph – The Capital Edition

Brandul german a lansat, cu ocazia Berlinalei, modelul Senator Chronograph – The Capital Edition, un ceas dedicat orașului Berlin, cu tot șarmul și cu toate contradicțiile sale. Glashütte spune că acest ceas simbolizează atitudinea gentlemanului urban față de viață – calm, adaptare, bucurie și mereu eleganță, aș spune eu.

Îmi plac foarte mult cadranele – Bourbon Grey pentru modelele din oțel (100 de exemplare) și aur roșu (25), precum și Dry Silver, pentru versiunea ultraexclusivistă din platină (doar cinci exemplare). Carcasa de 42 mm merge perfect cu cureaua din piele, gri sau albastră.

 

3. Alpina – Startimer Pilot Chronograph Quartz

Alpina, brandul sportiv și alpin, nu uită nici de specializarea sa în ceea ce privește ceasurile de piloți și lansează Startimer Pilot Chronograph Quartz, un nou cronograf care se încrie în istoria aviatică de 50 de ani a brandului. De altfel, brandul a anunțat și un nou ambasador – campionul aviatic Mike Goulian.

Alpina a introdus, în această direcție, cinci noi modele, în trei stiluri diferite. Primul este disponibil în varianta unui cadran albastru marin cu o curea de aceeași culoare din nailon sau cu brățară din oțel, al doilea prezintă un cadran crem cu aceeași combinație de curea/brățară, iar al treilea este, de fapt, o versiune all-black.

Toate modelele au o carcasă de 42 mm, geam din cristal safir, contoar pentru secunde, pentru cronometrarea de 30 de minute și pentru ziua săptămânii. Data este plasată discret în dreptul orei 4.

 

4. Frederique Constant – Classic Worldtimer Manufacture

Îmi place foarte mult modelul Classic Worldtimer Manufacture al brandului Frederique Constant, așa că mă bucur să scriu despre această nouă variațiune, cu un ecran de un verde foarte intens și plăcut.
Îmi place harta lumii înfățișată pe cadran, îmi place înșiruirea celor 24 de orașe pe inelul extern și îmi place și mecanismul FC-718 care permite reglarea funcțiilor Worldtimer, dar și a datei, doar din coroană.

Așa cum ne-a obișnuit Frederique Constant, e un ceas frumos, solid, precis și foarte simplu de utilizat, adică foarte multă valoare pentru prețul de vânzare. Să nu uităm că este un mecanism in-house, la mai puțin de 3.500 de franci elvețieni.

CITEȘTE ȘI Gilbert O. Gudjonsson – Ceasuri pentru Garda de Coastă Islandeză

5. Carl F. Bucherer – Manero Peripheral

Brandul elvețian a creat o carcasă mai mare pentru mecanismul lor CFB A2050 – modelelor cu diametrul de 40,6 mm din gama Manero Peripheral li se adaugă acum un ceas cu diametrul de 43 mm, dotat, la rândul său, cu mecanismul dezvoltat in-house de către Carl F. Bucherer și prezentat într-o carcasă din aur roz.

Mecanismul certificat cronometru include un afișaj central al orei și minutelor, secundă periferică în dreptul orei 6, precum și data în dreptul orei 3. Energia provine de la sistemul automatic bidirecțional cu rotor periferic – specialitatea Carl F. Bucherer. Rezerva de funcționare este de 55 de ore.

 

6. Seiko – Grand Seiko

Brandul japonez sărbătorește 25 de ani de la lansarea calibrului quartz Grand Seiko 9F – în 1988, echipa Seiko a creat un calibru quartz extraordinar de precis și de durabil, două atribute care au stat dintotdeauna la baza gamei Grand Seiko.

Orologierii niponi și-au dorit însă și mai mult – ca noul model să fie, de fapt, ceasul quartz ideal: mai precis, mai durabil și mai acordat la caracteristicile estetice ale colecției Grand Seiko. După cinci ani, în 1993, s-a născut Calibrul 9F83 – primul din seria calibrelor 9F.

Noul mecanism includea multe progrese (schimbare instantanee a calendarului, durabilitate mai mare, un mecanism de autoajustare pentru a elimina orice tremur al secundarului, forță sporită, precum și un scut protector unic pentru a minimiza riscul ca praful să pătrundă în mecanism).

Ediția din acest an a Grand Seiko omagiază acest calibru și primul model care l-a găzduit. Carcasa și brățara păstrează liniile elegante, fluide ale originalului. Dar au avut loc și schimbări: carcasa este mai mare, logo-ul Grand Seiko se află acum în dreptul orei 12, iar cadranul este decorat cu un model special inspirat din simbolul tradițional al quartzului.

În dreptul orei 6 se află steaua în cinci colțuri care face trimitere la rata extraordinară de precizie a ceasului (+5 până la -5 secunde pe an). Leul Grand Seiko, din aur de 18k, se află pe capacul carcasei. Ceasul va fi disponibil din aprilie, într-o ediție limitată la 1.500 de exemplare.

CITEȘTE ȘI Salonul de la Geneva – Anul realismului

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii