FacebookTwitterLinkedIn

Economia României a bătut toate recordurile europene în ultimii ani: avans de 3,7%, în 2015, urmat de 4,8%, în 2016, și de 7%, anul trecut, se pare, cel puțin până la nouă luni. Sunt șanse să evolueze la fel de bine în acest an?

INS a confirmat creșterea economiei cu 7%, la nouă luni, iar valoarea depășește 600 de miliarde de lei

PIB-ul a crescut cu 7%, pe seria brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier, între ianuarie și septembrie 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat, în data de 12 ianuarie 2018, Institutul Național de Statistică. Acestea sunt datele provizorii (1), care confirmă datele semnal, anunțate la mijlocul lunii noiembrie.

De asemenea, INS a confirmat că faţă de acelaşi trimestru al anului trecut, PIB-ul a crescut în trimestru al treilea al acestui an cu 8,8% pe seria brută şi cu 8,6% pe seria ajustată sezonier.

Rata anuală a inflației a fost de 3,3%, în decembrie 2017, cel mai ridicat nivel din august 2013 până în prezent

Ca valoare nominală, pe seria ajustată sezonier, PIB-ul estimat pentru primele trei trimestre a fost de 629,53 de miliarde de lei, la preţuri curente: 205,23 de miliarde de lei, în primul trimestru, 209,323 de miliarde de lei, în cel de-al doilea trimestru, și 214,976 de miliarde de lei, în cel de-al treilea trimestru.

Pe serie brută, PIB-ul estimat pentru perioada ianuarie – septembrie 2017 a fost de 596,782 de miliarde de lei, la preţuri curente: 235 de miliarde de lei, pentru trimestrul al treilea, 164,21 de miliarde de lei, în trimestrul al doilea, și 197,5 miliarde de lei, în trimestrul al treilea.

Un fel de pesimiști: Avans economic de sub 4%

Gabriel Biriș, cofondator al Biriș – Goran, este cel mai pesimist dintre actorii din business care au răspuns pentru Barometrul Forbes România.

Estimez că Produsul Intern Brut al României va creştere în 2018, dar mai puțin decât anul trecut. În lipsa investiţiilor, vorbim despre o creştere de maximum 3%, pentru că motoarele de creştere din consum au fost deja epuizate în 2017 şi deja baza este foarte mare”, subliniază Biriș.

Brent Valmar, directorul general al Porsche România, mizează pe o creștere o idee mai mare: de 3,5%.

Nici Gabriela Matei, General Manager al Microsoft România, nu crede că ritmul creșterii extraordinare de anul trecut va putea fi menținut și în acest an, dar speră ca PIB-ul să-și păstreze un ritm susținut de creștere, pe baze solide, care includ în special investiții, dar și încurajarea consumului.

Să fie 4,5%?

Francois Bloch, CEO al BRD – Groupe Societe Generale, menționează că performanța strălucitoare a economiei din primele nouă luni ale anului a determinat banca să îmbunătățească previziunile privind creșterea economică pentru anul trecut până la 6,2%, față de estimarea anterioară de 4,1%, și de 3,9% pentru 2018, față de 3,8%.

Pe de altă parte, ar trebui să fim conștienți de faptul că aceste rezultate remarcabile ridică întrebări serioase privind așteptările pentru următorii ani și durata fazei de creștere a actualului ciclu economic”, adaugă Bloch.

Virgil Șoncutean, CEO-ul Allianz-Țiriac, Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank, și Anna Grzelonska, CEO al NN Asigurări de Viață, se așteaptă ca economia României să crească anul acesta cu aproximativ 4%.

Poloneza Grzelonska, care se află la conducerea celui mai mare portofoliu de pensii private din România, de 14 miliarde de lei, punctează că, cel mai probabil, evoluția PIB-ul va reveni la un nivel mai aproape de potențial, în contextul ratelor de inflație anticipate, care pot influența consumul, și al politicilor fiscal și monetare deja planificate.

Cu jumătate de pas mai optimist este Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administrație al Băncii Transilvania:

„În scenariul macroeconomic central actualizat cu datele disponibile până la final de octombrie„ Banca Transilvania estimează un ritm de creștere economică de 4,1% ,în 2018.”

Mark Hilton, CEO-ul Sphera Franchise Group, și Mirela Iordan, Country Manager Pfizer România, estimează o apreciere a PIB în 2018 cu 4,4%. Ambii mizează pe estimările Fondului Monetar Internațional, precum și pe cele ale Uniunii Europene.

Rămâne, însă, de văzut cât din această creștere se va vedea concret în nivelul de trai al cetățenilor, dar și în ce măsură investițiile guvernamentale, de care este mare nevoie, vor contribui la această creștere”, punctează Iordan.

Șerban Toader, Senior Partner al KPMG, este și el prin aceeași zonă: un avans al PIB între 4% și 4,5%.

El este completat de Eugen Anicescu, Country Manager al Coface, care pariază pe 4,5%.

Primii optimiști adevărați sau realiștii?

Ciprian Dascălu, economistul-șef al ING Bank România, spune că ING prevede o creștere economică de 4,8% pentru 2018, față de anul anterior, pe care mizează și Ovidiu Buluc, președintele Farmexim.

Dacă ne uităm la factorii de producție: factorul muncă devine din ce în ce mai puțin disponibil, în lipsa unor reforme strcuturale care să crească nivelul de participare la piață muncii, ceea ce face puțin probabilă menținerea actualului ritm de creare de locuri de muncă; factorul capital devine mai scump, odată cu creșterea ratelor de dobândă. De aici prognoza de încetinire a creșterii economice”, detaliază Dascălu.

Gabriel Zbârcea, Managing Partner al Țuca Zbârcea & Asociații, prevede o creștere economică într-o plajă mai largă, de 4%-5%.

Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România, nu are o estimare propriu-zis, dar precizează că, pentru România, o creștere economică sustenabilă, bazată pe consumul intern, ar fi în jur de 5% anual.

Veronica Savanciuc, președinte & CEO al Lowe Group, și Daniel Kearvell, Managing Director al DHL Express România, anticipează pentru 2018 o rată de creștere a economiei în jur de 5%-5,5%.

Desigur, sunt instituții abilitate care pot răspunde cu mai multă acuratețe, cum ar fi Comisia Națională de Prognoză sau evaluările Moody’s. Totuși, sentimentul general este că acest ritm de creștere nu este sustenabil, deci nu va putea fi menținut, în anii următori, fără o serie de măsuri strategice. Creșterea PIB-ului de anul acesta este influențată foarte mult de stimularea consumului, nu și de o majorare semnificativă a investițiilor. Tocmai de aceea, rata de creștere a PIB-ului este privită cu precauție în mediile internaționale”, punctează Savanciuc.

Bugetul statului pentru anul 2018 a fost adoptat, fiind construit pe o creştere economică de 5,5%

Prognoza CNP, pe care s-a făcut și bugetul României pentru acest an, este un avans al economiei de 5,5%. Nivelul este similar cu cel estimat la începutul anului trecut pentru acest an, dar care a fost depășit.

Optimiștii: peste 5%. Cât mai sus!

Sorin Vișoianu, Country Manager Operations România al Immofinanz, preconizează o consolidare a progresului economic foarte bun, cunoscut de România, în ultimii ani, sau o creștere moderată în 2018.

Teofil Mureșan, preşedintele Consiliului de Administrație al grupului Electrogrup, consideră că se va menţine ritmul anual de creştere economică în jurul a 5%-6% din PIB.

Cosmin Vladimirescu, General Manager al Mastercard România, susține că, pe baza unei radiografii a anului în curs, se așteaptă ca gradul de creștere a PIB în 2018 să fie similar cu cel înregistrată în 2017, care a fost de 7%, o creștere bazată pe consum și care favorizează creșterea dobânzilor, a cursurilor de schimb și a inflației.

Pe de altă parte, este important să vedem cum va evolua puterea de cumpărare a românilor, în contextul în care suntem în plin proces de schimbare a legislației fiscale. Noi ne așteptăm ca tranzacțiile imobiliare și investițiile, în general, să nu înregistreze o creștere semnificativă sau chiar să încetinească, populația și investitorii existenți în România fiind mai precauți decât în anii trecuți. Însă consumul își va continua trendul ascendent pe care l-am observat și pâna acum”, completează Vladimirescu.

Radu Florescu, CEO-ul Centrade| Cheil SEE, este cele mai optimist manager care a răspuns pentru Barometrul Forbes România.

Creșterea PIB-ului va rămâne una semnificativă. Rămâne valabil procentul estimat de 6%-7%, deși, cu o intervenție guvernamentală mai redusă în economie, ar putea ajunge chiar la 9%”, apreciază CEO-ul Centrade| Cheil SEE.

Acești manageri, antreprenori și bancheri au răspuns și pentru proiectul editorial special realizat de Forbes România, la începutul fiecărui an, „Lecții pentru 2018”.

O contribuție importantă la realizarea acestui articol au avut: Bianca Dorobanțu și Petre Barbu.

Citește și Isărescu despre creșterea ratei dobânzii de politică monetară la 2% pe an: „Mișcarea de astăzi nu bruscă deloc economia. Nu înseamnă că se va majora ROBOR”

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a spus, într-un briefing de presă, referitor la creșterea ratei dobânzii de politică monetară, de la 1,75% la 2%, începând cu 9 ianuarie 2018, că nu bruscă cu nimic economia românească, fiind o corecție graduală.