FacebookTwitterLinkedIn

Banca Transilvania a anunțat la Bursa de Valori București (BVB) rezultatele aferente primului trimestru din an. Profitul net consolidat a crescut cu 35% față de primul trimestru din 2023, până la 913,2 milioane lei.

La nivel de grup, profitul a ajuns la  1.132 milioane de lei, a precizat compania. Numărul tranzacțiilor realizate prin Banca Transilvania a ajuns la aproape jumătate de miliard în primele trei luni ale anului. 

Aproape 74.000 de credite noi au fost acordate de bancă în primele trei luni ale anului, un plus de 26% față de aceeași perioada a anului trecut, în valoare de 5,2 miliarde de lei.

Totodată, numărul clienților BT a crescut cu aproape 50.000, dintre care 42.000 sunt persoane fizice, iar circa 8.000 sunt companii. Numărul total al clienților activi BT a ajuns la peste 4,3 milioane.

„Începutul anului este încurajator și ne arată că suntem în grafic cu îndeplinirea obiectivelor noastre pentru prima parte din 2024. Ne concentrăm pe creșterea volumelor, a numărului de clienți, pe atragerea de business pe toate segmentele pe care operăm, dar și pe consolidarea companiilor din Grupul Banca Transilvania. Inflația se dovedește mai rezistentă decât am fi sperat, iar creșterea economică este încă redusă. Suntem însă optimiști și investim susținut în dezvoltarea business-ului”, declară Оmer Tetik, Director General la Banca Transilvania.

Și venitul net din dobânzi al băncii este cu 28% mai mare față de primul trimestru din 2023. Venitul net din taxe și comisioane a crescut cu 18% față de aceeași perioadă a anului anterior, pe fondul creșterii activității BT.

Depozitele clienților au crescut până la 137 miliarde lei la nivelul băncii, dintre care 88,1 miliarde lei sunt economiile persoanelor fizice, iar 48,8 miliarde lei, depozitele companiilor. Depozitele clienților la nivelul băncii au înregistrat o creștere de 14,7 miliarde lei, cu 12% mai mult față de martie 2023.

Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 2,01% la 31 martie 2024. Solvabilitatea este de 20,06% fără profit inclus, respectiv 21,47% cu profit inclus.

Aproape 4.000 de persoane și-au cumparat locuințe cu ajutorul BT, în această perioadă, suma acordată fiind de aproximativ 1 miliard lei. Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 19 miliarde lei și a crescut cu 13% în comparație cu primul trimestru din 2023, reprezentand 25% din portofoliul de credite. Soldul creditelor acordate entitatilor juridice a ajuns la aproximativ 45 de miliarde lei, cu  16% mai mult decât la finalul primului trimestru al anului anterior.

În prezent, 92% din clienții băncii (aproape 4 milioane) sunt digitalizați și folosesc cel puțin o aplicație a băncii.