FacebookTwitterLinkedIn

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a reafirmat că ratele dobânzilor în zona euro vor rămâne la un nivel ridicat până când rata inflaţiei va scădea la 2% pe termen mediu.

Potrivit raportului preliminar al Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la 4,3% în septembrie – cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Analiştii apreciază că politica monetară a Băncii Centrale Europene a avut succes în reducerea preţurilor, deşi a fost afectată creşterea economică.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a redus la 4,5% în septembrie, de la 5,3% în august. Este cel mai semnificativ declin din august 2020.

La viitoarele decizii de politică monetară „BCE se va asigura că dobânzile vor fi la un nivel suficient de restrictiv atât timp cât este necesar”, a declarat Christine Lagarde, conform Agerpres.

Christine Lagarde: „Considerăm acum dobânzile au ajuns la un nivel care, menţinut suficient de mult timp, va contribui substanţial la readucerea inflaţiei la ţinta noastră 2% până la finalul lui 2025.”

Conform proiecţiilor macroeconomice pentru zona euro, publicate în septembrie de BCE, rata medie a inflaţiei se va situa la 5,6% în 2023, la 3,2% în 2024 şi la 2,1% în 2025.