FacebookTwitterLinkedIn

Banca Centrală Europeană (BCE) a încercat să calmeze temerile legate de o criză a datoriilor, promițând o „flexibilitate” în ceea ce privește gestionarea bilanțului său imens și accelerând procesele decizionale cu privire la modalitățile de a reduce presiunea asupra țărilor puternic îndatorate, cum ar fi Italia și Grecia, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc.

La reuniunea sa de săptămâna trecută, BCE a confirmat planurile de a majora ratele cu 25 de puncte de bază în iulie, prima creștere de acest gen din ultimii 11 ani, pentru a combate inflația și a anunțat o eventuală nouă majorare în septembrie, dacă este necesar. De asemenea, instituția a mai transmis că va înceta să mai cumpere obligațiuni guvernamentale europene, conform CNN.

Aceste planuri au crescut semnificativ costurile de împrumut în țările din sudul Europei, ceea ce a dus la solicitarea băncii centrale să ofere mai multe detalii despre modul în care își propune să prevină fragmentarea pieței obligațiunilor din zona euro.

Ca răspuns la vânzările bruște de pe piață, care au reînviat amintirile despre criza datoriilor din regiune de acum mai bine de un deceniu, BCE a organizat miercuri o întâlnire rară, neprogramată. Aceasta a promis că va distribui bani din obligațiunile cu scadență pe care le-a cumpărat ca parte a Programului său de achiziții de urgență pentru pandemie, sau PEPP, pentru a atenua tensiunea economică cauzata de criza COVID-19.

Diferența dintre randamentele obligațiunilor de stat germane și italiene pe 10 ani a fost, la începutul acestei săptămâni, cea mai mare din martie 2020. De asemenea, diferența dintre obligațiunile germane și cele grecești s-a extins recent. Randamentele obligațiunilor italiene pe 10 ani au scăzut ușor, ajungțnd sub 4% ieri, de la un nivel de 4,3% înregistrat marți, potrivit Capital Economics.

La sfârșitul anului 2021, Grecia avea cel mai mare raport datorie/PIB din Europa, de 193%. Italia a fost următoarea, cu un raport de 151%. Europa este totuși într-o formă mai bună decât a fost ultima dată când BCE a majorat dobânzile în 2011. Economia Greciei, în special, a depășit așteptările privind creșterea economică și are condiții favorabile care fac ca rambursarea datoriei sale să fie mai puțin îngrijorătoare.
„Italia nu a făcut însă suficiente reforme serioase”, a declarat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank.