FacebookTwitterLinkedIn

O petrecere fără baloane este o petrecere tristă. Orice copil și chiar adult îți poate confirma acest lucru. Baloanele aduc culoare și veselie și reprezintă un decor grozav. Însă baloanele clasice umplute cu aer nu se compară cu rudele lor moderne, umplute cu heliu.

Poate că acest gaz îți este familiar de la orele de chimie, însă cu siguranță nu i-ai descoperit calitățile unice direct. Baloanele cu heliu sunt o achiziție perfectă pentru orice petrecere și merită fiecare bănuț cheltuit. 

Ce sunt baloanele cu heliu

Baloanele cu heliu sunt obiecte decorative folosite pentru petreceri, recepții, evenimente oficiale sau familiare. Ele se umflă cu ajutorul unei butelii cu heliu mare pentru 50 de baloane sau al unor butelii mai mici. Odată ajuns în interiorul balonului, heliul introdus cu presiune mărește volumul acestuia și îl face să plutească în aer. Pe piață găsești set de 25 de baloane din latex albe sau de alte culori, dar și seturi mai mari ori doar cu câteva baloane. Există și baloane din folie, mai puțin poroase. Alege baloane din latex pentru un plus de elasticitate și baloane de folie, pentru rezistență crescută. 

Care este diferența între baloanele cu aer și cele cu heliu

Diferența dintre baloanele umplute cu aer și cele umplute cu heliu rezidă din specificul fiecărui amestec gazos. Baloanele umplute cu aer conțin oxigen, dioxid de carbon și azot. Ele sunt ușor de spart, au tendința de a cădea ori, dacă sunt legate, de a atârna. 

Heliul este un gaz inert, mai ușor decât aerul, care nu se combină cu alte elemente. De aceea, nu se aprinde și este sigur pentru umflarea baloanelor. Baloanele cu heliu se umplu prin intermediul unei butelii. Au tendința de a se ridica în aer, de aceea trebuie legate pentru a le păstra într-un loc. Pentru că gravitația nu le afectează, decorurile cu baloane de heliu arată mai bine decât cele cu baloane obișnuite. 

Cât rezistă un balon cu heliu

În funcție de materialul din care este confecționat balonul, acesta poate rămâne în aer timp de cel puțin 8-10 ore. Latexul și folia sunt cele mai bune materiale pentru realizarea baloanelor cu heliu. Baloanele din folie își păstrează aspectul original 7-10 zile și plutesc timp de săptămâni. Cele din latex plutesc până la 18 ore, dar arată bine doar cel mult 12 ore. Este bine de știut că temperaturile extreme pot afecta rezistența și flotabilitatea baloanelor cu heliu. 

Baloanele cu heliu sunt sigure pentru copii

Heliul este un gaz mai puțin dens decât aerul și este inert, astfel că nu explodează în contact cu focul sau căldura. De asemenea, gazul scăpat din baloane nu este periculos decât în spații înguste. În locurile ventilate sau deschise nu există niciun pericol. Totuși, inhalarea intenționată a heliului este periculoasă. Gazul poate produce sufocare, de aceea trebuie să îți înveți copilul despre ce este bine și ce nu este bine să facă atunci când se joacă cu astfel de baloane. 

Impactul heliului asupra mediului și al altor activități

Heliul este o resursă neregenerabilă, astfel că multe persoane se tem că folosirea sa pentru activități de agrement ar putea duce la epuizarea sa. Adevărul este însă că folosirea heliu pentru umflarea baloanelor nu epuizează rezervele. De fapt, se folosește heliu rezidual, rezultat din purificarea heliului folosit în medicină pentru proceduri imagistice și în alte domenii și industrii. Altfel spus, în lipsa folosirii sale pentru umflarea baloanelor, heliul s-ar elimina oricum în atmosferă. 

Baloanele cu heliu sunt perfecte pentru realizarea de decoruri vibrante și amuzante. Folosește-le și tu pentru a crea o atmosferă perfectă la petrecerea ta.