FacebookTwitterLinkedIn

Creativitate și sustenabilitate cu 3 stele Michelin

În ultimii ani, am experimentat multe stiluri de a aborda ingredientele în bucătărie și multe variante de a construi experiența culinară pentru oaspeți. Am mâncat la unele dintre cele mai bune restaurante din lume și am fost copleșiți de multe ori de felul în care un anumit chef a decis să își transmită mai departe emoția, identitatea, parte din cine este și la ce rezonează.

Una dintre cele mai bune experiențe culinare din lume. Azurmendi este visul materializat și multipremiat al lui Eneko Atxa. Spre deosebire de celelalte restaurante de 3 stele Michelin din Țara Bascilor, Azurmedi are o istorie scurtă și o evoluție rapidă. Restaurantul s-a deschis în 2005 ca afacere de familie. A primit prima stea Michelin după doar doi ani de activitate. În 2012 ajunsese deja la acolada de 3 stele, pe care o poartă și astăzi.

Din 2014, Azurmendi este o prezență constantă în topul celor mai bune restaurante din lume. Ocupă astăzi locul 38 în World’s 50 Best Restaurants.

Când arhitectura și natura coexistă

Restaurantul este construit în jurul conceptului de sustenabilitate, o parte importantă a filosofiei lui Eneko. Este poziționat în peisajul impresionant al Țării Bascilor, în vârful unui deal înconjurat de vii în localitatea Larrabetzu. La aproximativ 10 km de Bilbao și 90 km față de San Sebastian.

Clădirea restaurantului este unul dintre cele mai sustenabile proiecte pe care le are arhitectura modernă de oferit. Folosește materiale reciclate, colectează apă de ploaie, generează energie verde, controlează temperatura, produce o parte din legumele utilizate în bucătărie și folosește din plin lumină naturală. Oferă chiar și stații de reîncărcare pentru mașini electrice.

Convențiile sunt depășite, natura și arhitectura se întrepătrund. Împreună creează spațiul perfect pentru una dintre cele mai speciale experiențe culinare din lume.

Welcome to Azurmendi

Se spune că mâncarea transmite cultura locului, caracterul regiunii și al oamenilor. Iar limbajul unic prin care Eneko Atxa vorbește despre sine și despre locurile copilăriei sale reușește să ne emoționeze de fiecare dată.

O masă la Azurmendi este structurată în patru acte. Trebuie să mărturisim că entuziasmul atinge cote impresionante chiar înainte ca masa propriu-zisă să înceapă.

Actul 1. Picnic

Suntem într-o mașină confortabilă care ne poartă printre secretele naturii basce. De 25 de minute, tot ce putem vedea pe fereastră este verde. Devenim nerăbdători. Ajungem în fața primului indicator de direcție. Virăm dreapta și începem să urcăm o pantă din ce în ce mai abruptă. Totul în jurul nostru continuă să fie verde, iar panorama de deasupra ne tăie deja respirația. Lăsăm în spate și ultimul indicator.

CITEȘTE ȘI Cele mai bune prăjituri din lume

Privim în față cele 3 stele Michelin montate pe peretele de la intrare. Spre surprinderea noastră, în spatele lor ni se dezvăluie un nou peisaj. O grădină verticală, un trunchi de copac și o cascadă compun cadrul primei noastre interacțiuni cu viziunea lui Eneko.

Acolo, pe fundalul sonor al căderii de apă cu soarele pătrunzând prin fiecare latură a încăperii, înainte de a gusta orice preparat sau de a vedea un meniu, primim un pahar de vin local: Txakoli. Este produsul viilor întinse pe dealul în vârful căruia se află restaurantul. Sunt podgoriile familiei lui Eneko Arxa, sursa unuia dintre cele mai bune vinuri ale regiunii.

Urmează un coș de picnic în care stau așezate câteva minipreparate concentrate. Creativitatea și abordarea chef-ului într-o singură înghițitură. Toate simțurile ne sunt atenționate că urmează ceva cu adevărat special.

Actul 2. Bucătăria

Am fi putut crede că urmează să fim conduși la masă. Pornim însă spre bucătărie. Dintr-o singură privire, avem o imagine de ansamblu a efortului din spatele mâncărurilor. O armată de oameni ne salută la unison, în stil spartan. Savurăm acolo, dintr-o înghițitură, în mijlocul echipei care le prepară, ridiche de mare cu emulsie de ierburi și „sea txakoli“.

Actul 3.Grădina

Pătrundem în casa de sticlă a plantelor. În centrul încăperii, un aranjament bonsai, de jur împrejur miniaturi ale unor regiuni-cheie din zonă. Fiecare poartă un mesaj, fiecare este construită să pună în valoare un anumit ingredient. Ascunse printre plante, integrate perfect în peisaj, ne așteptă noi preparate. Fiecare la fel de gustos și surprinzător precum cel de dinainte.

Să spunem că dacă experiența s-ar fi încheiat aici, tot am fi avut de povestit și purtat cu noi câteva emoții, gusturi inedite, demonstrații de tehnică impecabilă și creativitate. Însă masa de 3 stele Michelin pentru care am venit abia acum urmează.

Actul 4. „Balconul“

În fața noastră stă un aranjament de un verde perfect. Pe o tavă din lemn, printre frunze își fac locul câteva lămâi verzi. Două dintre ele găzduiesc o cremă fină de foie gras acoperită cu un strat subțire de jeleu. Luăm prima înghițitură. Inevitabil, privirile ni se întâlnesc în aceeași exclamație de plăcere în timp ce palatul ne este inundat de un val de note subtile de miere, lime și vermut. Este începutul „oficial“ al prânzului nostru.

Eneko Atxa aduce la Azurmendi o abordare unică, în care tot ce înseamnă tradițional și local se așază la masă alături de creativitate, tehnologie și inovație. Explorează constant arome noi, testează limitele convențiilor în bucătărie și impresionează pe oricine îi trece pragul.

Preparatele sale sunt un mariaj între „ieri“ și „mâine“, materializat în forme, texturi, gusturi și arome care stimulează toate simțurile. Eneko Atxa colaborează cu școli de arte, antropologi, designeri, specialiști în nutriție și sănătate pentru a crea o experiență completă pentru oaspeții săi.

La Azurmendi există două variante de meniu. Ambele oferă 13 preparate. Una dintre liste păstrează cele mai apreciate mâncăruri din istoria restaurantului, iar cea de-a doua cuprinde cele mai noi inovații. Indiferent de alegere, entuziasmul, plăcerea gustului și emoția experienței sunt garantate.

CITEȘTE ȘI Il pazzo: CHEF Marcello Trentini

Fiecare farfurie este adusă la masă cu grijă și atenție într-o coregrafie perfectă. Fiecare preparat pe care îl guști te determină să îl consideri drept „cel mai bun“, deși este o etichetă pe care continui să o realoci la fiecare 15 minute.