FacebookTwitterLinkedIn

Odată cu lansarea pachetului european de sprijin pentru industriile energo-intensive, compania Azomureş din Târgu Mureş a anunţat că ar putea relua producţia de îngrăşăminte pentru agricultură.

Compania, care este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, subliniază faptul că programul de repornire a instalaţiilor depinde şi de disponibilitatea gazului pentru piaţa din țara noastră.

La mijlocul lunii decembrie 2021, cel mai mare producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România, Azomureş, a anunţat oprirea instalaţiilor de pe platformă din cauza preţului ridicat la energie. Producţia anuală a Azomureş, în condiţii normale de funcţionare, este de 1,6 milioane de tone de îngrăşăminte, iar aproximativ 75% din această producţie era destinată fermelor din România. 

„Comisia Europeană a adoptat recent un pachet economic de sprijin, destinat direct fermierilor şi companiilor mari consumatoare de energie, aşa cum este industria fertilizanţilor. Conform datelor prezentate la Bruxelles, companiile energo-intensive care produc îngrăşăminte pot beneficia de un sprijin în valoare de până la 50 de milioane de Euro pentru a echilibra costurile cu energia, gazul natural în cazul producătorilor de îngrăşăminte, potrivit Azomureş.

Compania adaugă, totodată, că acest ajutor ar însemna acoperirea diferenţei dintre preţul de achiziţie al gazului natural şi costul de producţie al îngrăşămintelor. Aceste decizii vin în contextul în care Comisia Europeană este îngrijorată cu privire la disponibilitatea îngrăşămintelor pentru fermierii europeni, din cauza războiului din Ucraina, unul dintre cei mai importanți producători de îngrășăminte. Azomureş mai adaugă că „Datele exacte de reluarea a producţiei de la Azomureş depind de disponibilitatea gazului pentru piaţa din România”.

În comunicat se precizează că, înainte de anunţul Comisiei Europene conducerea companiei a avut discuţii cu ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi alţi potenţiali producători de îngrăşăminte din România, pentru a identifica soluţii pentru repornirea activităţii. În această săptămână este aşteptat anunţul oficial privind acordarea ajutorului european, astfel încât în prima parte a lunii aprilie producţie de îngrăşăminte la Azomureş ar putea fi reluată.