FacebookTwitterLinkedIn

Fermierii, consumatorii, producătorii de îngrășăminte și exportatorii de produse agricole vor fi printre cei mai afectați de criza din Ucraina, avertizează oficialii Comisiei Europene.

Deoarece Ucraina și Rusia sunt responsabile pentru mai mult de 30% din comerțul mondial cu grâu, 32% în cazul orzului, 17% în cazul porumbului și peste 50% în cazul uleiului de floarea soarelui și a semințelor oleaginoase, acest conflict se va resimți destul de puternic în special pe piața agricolă europeană.

Potrivit lui Michael Scannell, director general adjunct al diviziei de agricultură a CE, cumpărătorii de grâu trebuie să se pregătească, în perioada următoare pentru prețuri mult mai ridicate, transmite Reuters.

Blocul comunitar importă cantități semnificative de hrană pentru animale și îngrășăminte din regiune, în timp ce producătorii de îngrășăminte din UE sunt dependenți de importurile de gaze naturale din Rusia.

„Consecințele agresiunii Rusiei vor avea un impact major asupra sectorului agroalimentar al UE și va fi dureros”, le-a spus Scannell europarlamentarilor, înaintea reuniunii de miercuri a miniștrilor agriculturii din UE, unde ar urma să se discute despre securitatea alimentară.

Oficialul UE a declarat că în acest moment atenția este îndreptată spre porturile de la Marea Neagră, de unde pleacă exporturile ucrainene. Acest comerț a fost înghețat, existând riscul întreruperii livrărilor în sezonul de vară de recoltare a porumbului.

„Aceste evoluții sporesc posibilitatea ca această criză să continue pe termen mediu, deoarece va afecta recoltele din 2022”, a apreciat Scannell.

UE exportă cantități semnificative de carne de porc în Ucraina și ambele exportă și importă carne de pasăre. Din Rusia, blocul comunitar importă vinuri, băuturi spirtoase și dulciuri.