FacebookTwitterLinkedIn

Cei mai importanţi 12 multimiliardari de pe Wall Street au atins pe 13 august, pentru prima dată, o avere însumată de peste o mie de miliarde de dolari, aceasta însemnând o creștere de 40% de la începerea pandemiei de coronavirus, informează Agerpres care citează EFE.

Printre acești 12 miliardari se află fondatorii companiilor Amazon, Microsoft, Google şi Facebook.

”Este vorba pur şi simplu de prea multă putere economică şi politică în mâinile a 12 persoane şi reprezintă un record îngrijorător în istoria concentrării bogăţiei şi puterii în Statele Unite. Din punctul de vedere al unei societăţi democratice, reprezintă un grup de 12 oligarhi sau o duzină de despoţi”, menționează realizatorii anchetei.

Topul multimiliardarilor de pe Wall Street

  1. Jeff Bezos (Amazon): 189,4 miliarde de dolari
  2. Bill Gates (Microsoft): 114 miliarde de dolari
  3. Mark Zuckerberg (Facebook): 95,5 miliarde de dolari 
  4. Warren Buffet (Berkshire Hathaway): 80 de miliarde de dolari
  5. Elon Musk (Tesla): 73 miliarde de dolari
  6. Steve Ballmer (fostul director executiv al Microsoft): 71 miliarde de dolari
  7. Larry Ellison (Oracle): 67,4 miliarde de dolari
  8. Larry Page (Google): 67,4 miliarde de dolari
  9. Sergey Brin (Google): 65,6 miliarde de dolari
  10. Alice, Jim şi Rob Walton (principalii acţionari ai Walmart): fiecare cu 62 de miliarde de dolari.

Averea cumulată a acestor multimiliardari a crescut, din 18 martie, data aproximativă a începerii pandemiei de coronavirus în SUA, cu peste 283 de miliarde de dolari cumulat.

Cel care a avut cel mai mare avans a fost Elon Musk, a cărui companie a avut o ascensiune majoră pe Wall Street în ultimul an, mai ales după prăbuşirea bursei în martie-aprilie. Astfel, de la începutul anului şi până în prezent, Tesla şi-a sporit valoarea cu 351%. De atunci, potrivit calculelor IPS, averea lui Musk a crescut de la 24,6 miliarde de dolari, la 18 martie, la 73 miliarde de dolari la 13 august, ceea ce reprezintă o creştere de 197%. 

Alți antreprenori care au avut creșteri spectaculoase ale afacerilor lor au fost Bezos şi Zuckerberg. 

Singurul dintre cei 12 aflaţi pe listă care nu a reuşit să-şi sporească averea este Warren Buffett, care are cu 2 miliarde de dolari mai puţin, comparativ cu luna martie a anului trecut.