FacebookTwitterLinkedIn

De la 1 octombrie 2022, IRCC a crescut de la 2,65% la 4,06%, iar acesta îşi va continua majorarea şi anul viitor şi va creşte la 5,71%, motiv pentru care specialiștii în creditare le recomandă românilor să îşi refinanțeze acum creditele pe dobândă fixă și astfel să stagneze valorile ratelor pe dobânda actuală pe mai mulți ani, evitând ca ratele să le crească și mai mult în viitor.

Circa 490.000 de români au credite cu dobânzi variabile legate de ROBOR, iar trecerea de la ROBOR la IRCC este o soluție temporară, spun specialiștii de la AVBS Credit, deoarece IRCC se actualizează în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie și, de asemenea, este în plină creștere.

„Băncile își ajustează ofertele de finanțare periodic, în funcție de evoluția pieței bancare și de propriile obiective de creditare. În ianuarie 2023 IRCC va crește din nou, așadar este foarte probabil ca de la anul și băncile să-și reactualizeze ofertele, stabilind dobânzile fixe la valori destul de apropiate de cele variabile. De aceea, le recomand românilor cu credite legate de ROBOR să ia măsuri de refinanțare acum, înainte de reactualizarea IRCC și de eventualele reactualizări ale dobânzilor bancare. Acționând acum, românii vor putea accesa credite de refinanțare în dobânzi fixe mai accesibile decât vor fi, probabil, în viitorul apropiat”, declară Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

Un credit ipotecar poate avea dobânda fixă în primii 5 ani, iar din anul 6 dobânda devine variabilă, formată din marja fixă a băncii + IRCC calculat la 3 luni. În acest mod, cu dobânda fixă pe 5 ani (sau pe 3, 8, 10 sau pe mai mulți ani), clientul plătește aceeași rată la credit, indiferent cât cresc sau scad ROBOR sau IRCC în acea perioadă, informează analiștii de la AVBS Credit. Abia când dobânda creditului devine variabilă, din anul 4, 6, 9 sau 11 al creditului, rata împrumutului ipotecar se ajustează la fiecare 3 luni în funcție de IRCC 3M.