FacebookTwitterLinkedIn

Autoritățile vor continua să discute cu Comisia Europeană (CE) în privința modului de aplicare a regulamentului privind impozitarea suplimentară a companiilor energetice, iar Bruxellul a manifestat ”deschiderea de a dialoga” pe acest subiect.

“CE şi-a manifestat deschiderea de a dialoga în continuare cu autorităţile române în ceea ce priveşte modul de interpretare a calculului cifrei de afaceri a companiilor care intră sub incidenţa regulamentului, iar acest dialog va continua între reprezentanţii autorităţilor române (ANAF, respectiv MF) şi cei ai Comisiei Europene, de aceasta data ai DG Taxud”, a anunțat luni ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

România a aprobat, la sfârșitul anului 2022, transpunerea în legislația națională a unui regulament european privind impozitarea profiturilor excepționale ale companiilor din energie.

Prin această taxă suplimentară, statul român spera să colecteze 3,9 miliarde de lei.

Regulamentul preciza că firmele care desfăşoară activităţi în sectoarele extracției ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi în segmentul de rafinare a petrolului vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru sumele care depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani.

Din suma colectată astfel, 70% din bani ar urma să fie distribuiți pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie regenerabilă.

România a cerut în ianuarie lămuriri Comisiei cu privire la modul de aplicare a acestei taxe, după ce OMV Petrom a anunțat că nu intră sub incidența legislației respective.

CE a răspuns că OMV Petrom nu trebuie să achite această taxă.