Cautare
, Contributor

SEO & Content Marketing Agency

Auto |
|

Automobile noi vs. second-hand. Aspecte de care trebuie să ţii seama la cumpărarea unei mașini la mâna a doua

Potrivit Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile, vânzările de maşini noi în Europa au înregistrat o creştere de 8,6% în octombrie 2019, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Cea mai dinamică piaţă auto este cea din România, unde înmatriculările de maşini noi au înregistrat o creştere de 58,1% în aceeaşi perioadă, potrivit asociaţiei.
masinanoua

Pe de altă parte, potrivit Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România, numărul autoturismelor second-hand înmatriculate pentru prima dată în ţara noastră a crescut în septembrie 2019 cu 3,4% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Aceeaşi asociaţie notează că topul 5 al mărcilor preferate de români pentru autoturismele noi, de la începutul acestui an, este format din Dacia, cu 37.115 unităţi înmatriculate până în septembrie, Renault (10.705), Skoda (9.596), Ford (9.219) şi Volkswagen (8.525). În ceea ce priveşte mărcile preferate pentru automobilele second-hand, topul este condus de Volkwagen (81.629), BMW (33.234), Audi (31.217), Opel (29.321) şi Ford (27.193).

Automobilele la mâna a doua încă atrag foarte mulţi cumpărători, pentru că preţul este avantajos. În plus, operaţiunea de cumpărare este mai rapidă, presupune mai puţine formalităţi, pentru că de cele mai multe ori nu se folosesc credite bancare, iar preţul poate fi negociat. Trebuie să se ia însă în considerare şi faptul că maşina este deja uzată, iar câteodată prezintă vicii ascunse. 

Însă care sunt aspectele de care trebuie să ţii seama când cumperi un vehicul la mâna a doua? 

Preţul

Majoritatea oamenilor preferă să facă economii, iar costul unui autoturism la mâna a doua este primul factor remarcat de cei mai mulţi dintre cumpărători. Preţurile pe acest segment sunt foarte atractive. Cei mai mulţi sunt nevoiţi să contracteze un credit pentru a-şi cumpăra o maşină nouă, iar preţului automobilului i se adaugă şi nişte taxe. Nu este o situaţie ideală, mai ales pentru o persoană care are poate un alt credit de achitat. Preţul accesibil al automobilelor second-hand le permite multora să îşi achiziționeze unul fiabil, pentru utilizare cotidiană, fără a face o gaură mare în buget. 

Scăderea valorii maşinii

Un automobil nu este o investiție. Valoarea unei maşini scade de la primii kilometri parcurşi. De la punerea în circulaţie, prețul unui automobil nou scade cu până la 20%, iar, după trei ani, costul acestuia poate ajunge la doar 50%. Această scădere a valorii poate fi o mină de aur pentru cumpărătorii de maşini de ocazie, pentru că pot obţine un automobil aproape nou la un preţ mult mai mic.

Modelele disponibile

Având în vedere acea scădere a valorii menționată mai sus, mulți proprietari își scot la vânzare automobilele înainte ca acestea să se ieftinească prea mult. Din acest motiv, pe piața de automobile second-hand există o abundență de modele mai mult sau mai puțin recente.

Disponibilitatea aproape imediată

Este posibil ca, atunci când comanzi o mașină nouă, aceasta să nu se afle pe stoc și de obicei este livrată cu o întârziere de la câteva săptămâni la câteva luni. În ceea ce privește mașinile second-hand, acestea sunt disponibile aproape imediat, poate în termeni de câteva zile, pentru încheierea actelor.

Opțiuni și finisaje

În cazul mașinilor noi, opțiunile și finisajele sunt numeroase și cresc foarte mult prețul. Cu cât modelele sunt mai noi, cu atât opțiunile sunt mai numeroase. Prețul lor scade mult în cazul automobilelor second-hand. Cutie automată, motorizare, finisaje exterioare, toate acestea devin mult mai accesibile ca preț.

Privat sau dealer

În cazul tranzacțiilor între persoane private, pot apărea și cazuri de înșelăciune. Dar nu este o regulă. Există, de asemenea, dealeri de mașini second-hand, companii care se ocupă de vânzarea lor, care pot oferi în plus o garanție.

Cumpărarea unei mașini de ocazie în cele mai bune condiții poate fi posibilă, cu condiția să cântărești cu atenție plusurile, pornind de la preț și multitudinea de oferte disponibile, dar și minusurile, precum lipsa unei garanții și riscul de fraudă. 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii