Cautare
, Contributor

Sfatul specialistului |
|

Atena Boca: “Totul începe cu o mamă!”

Când spun Atena Boca, alte 50.000 de mame pot răspunde în cor cu-n zâmbet de mulțumire. Pentru că Atena le-a strâns la un loc – în comunitatea LaPrimulBebe - și le-a oferit informații și sprijin moral în perioada dificilă după naștere. Acum, grupul este un spațiu în care oamenii fac lucruri bune unii pentru alții doar pentru că pot și pentru că se simt în siguranță și bine când fac asta. de Magda Popescu-Biclineru
atena boca grup 9M1A8725

Atena Boca este mama a doi copii, Horia și Tara, și fondatoarea uneia dintre cele mai mari comunități de mame din România – LaPrimulBebe. Și-a imaginat mereu că oamenii care ating multe vieți schimbă, de fapt, lumea. Însă a înțeles acum, de când coordonează grupul cu peste 50.000 de membri și 17 comunități locale, că fiecare dintre noi poate schimba lumea prin ceea ce face, oricât de mic este lucrul respectiv. Și asta vrea să facă și prin LaPrimulBebe. Să schimbe mentalități, atitudini, vieți. Pentru că, nu-i așa, „totul începe cu o mamă“!

Cum a apărut LaPrimulBebe, cel mai efervescent grup de Facebook?

Când lucram în corporație, aveam succes, dar nu eram fericită! Și eram într-o continuă căutare a sensului. După ce am născut, o perioadă am fost și mai nefericită. Pentru că nu m-am simțit susținută și valorizată în acea perioadă de societate și mi se părea că ceea ce fac nu este important. Și asta se reflecta în ceea ce simțea copilul. Și am cerut ajutor la câteva prietene pe care le-am strâns într-un mic grup pe Facebook pe care l-am numit LaPrimulBebe. Și așa a început totul!

Cum ai crescut o comunitate de 50.000 de mame?

În 6 ani. Cele 10 prietene în care aveam foarte mare încredere pentru că știam că citesc, că sunt informate, că le pasă și-au invitat alte prietene și tot așa până când, după prima lună eram deja 400 de membri în grup. Atunci a fost primul moment în care mi-am  dat seama de potențialul uriaș al unei mișcări ce probabil urma să o creez, doar că nu simțeam să fac asta. Eram copleșită și nu mi-am dorit atunci asta. Dar am început să fiu activă, să dau multe informații și să primesc. Am primit mult ajutor, interacțiunea era continuă și creșterea a venit treptat. Am început să ne vedem și offline și așa au început evenimentele LaPrimulBebe.

Ce le lipsește mamelor la început de drum?

Statutul. Când s-a născut Horia, m-am simțit foarte singură, simțeam că nu mai contez, că nu mai sunt importantă. Am simțit pe propria-mi piele că nu există un statut al femeii cu copii. Mamele nu sunt valorizate. Când apare un copil, se ia reflectorul de pe femeie; ea nu prea mai contează. Și este unul din lucrurile de pe lista mea cu marile schimbări pe care le vreau în mentalitatea societății noastre. Pentru că starea noastră se reflectă asupra copiilor și asta doare și mai tare. Copiii noștri vor construi România. Și ce lăsăm în urmă? Niște copii ale căror mame au fost nesusținute și care s-au simțit nevaloroase exact când se forma creierul, atașamentul, emoțiile.

Cum sunt mamele din comunitatea LaPrimulBebe?

Îmi place să spun că este un grup cu mame educate, în sensul că știu bunele maniere, știu să scrie corect gramatical și să respecte regulile casei. Când creezi un mediu fain, cu intenții bune, scoți ceea ce e mai bun din oamenii care-ți sunt alături. Și am realizat în cei 6 ani de când construiesc această comunitate, că toți oamenii sunt buni. Noi tot timpul punem etichete. Însă nimeni nu e doar bun sau doar rău. Împreună cu echipa mea am creat un spațiu în care oamenii fac lucruri bune unii pentru alții doar pentru că pot și pentru că se simt în siguranță și bine când fac asta. Acest gen de atitudine e încurajată în comunitatea noastră pentru că, dincolo de dorința de a schimba ceva în bine și de a lăsa o urmă pe unde trecem, ne încurajează și faptele bune care se întâmplă.

În fiecare lună se întâmplă lucruri frumoase între oameni care nu se cunosc. Spre exemplu, când una dintre mamele noastre a ajuns la spital și avea mare nevoie de sânge, zeci de oameni au ajuns acolo și au donat, încurajați de mamele din comunitate. Sau altă mamă care trebuia să meargă cu cel mic la un spital în afara țării a fost găzduită de o mamă din comunitate, fără bani și cu multă empatie și căldură. Se întâmplă lucruri minunate!

LaPrimulBebe este acum un ONG. Ce proiecte desfășurați?

Toate proiectele și evenimentele noastre se învârtesc în jurul valorilor pe care noi le promovăm. Susținem alăptarea, dar nu cu forța, credem în rolul mamei și în valorizarea ei în societate. Și rolul nostru este de a informa cât mai mult și cât mai corect mamele despre aceste valori în care credem.

Pentru asta avem activitate continuă online și multe evenimente offline. Până acum am organizat 100 de evenimente la care au participat peste 17.000 de părinți, atât în București, cât și în cele 17 orașe din țară în care avem comunități construite. De două ori pe an facem campanii umanitare, ca un fel de contribuții față de ce se primește în comunitate. Campaniile sunt organizate în grupurile noastre de Facebook, sub formă de licitații, și am strâns până acum peste 400.000 de euro. Însă noi nu suntem o comunitate care face asta. Suntem comunitate de sprijin pentru mame educate, sprijin emoțional prin evenimente și informații și doar de două ori pe an facem campanii umanitare. Sumele strânse merg către proiecte și aparatură pentru spitale pentru că putem face lucruri multe și de folos pentru mii de copii.

„Sunt aici, joacă-te cu mine“ este un alt eveniment pe care-l facem o dată pe an, în mai multe orașe, la aceeași oră. Un eveniment manifest prin care chemăm părinții la joacă. Și am scos anul acesta 1000 de părinți și copii, în 12 orașe, în același timp, la aceeași oră și a fost foarte fain. Și „Cake Shine“ este un proiect de suflet al comunității noastre. În fiecare an, mamele din comunitate se adună și cumpără împreună torturi pentru copiii abandonați din centrele de plasament, urmând ca fiecare din ei să primească un tort personalizat cu preferințele lui, chiar de aniversarea zilei sale de naștere.

Cum să scoatem ceea ce e mai bun din oameni? Cum îi atragem spre voluntariat și generozitate?

Cred că fiecare dintre noi avem un set de valori – lucrurile care-ți dau energie dimineața când te trezești din pat. Și cu cât știi mai bine ce te motivează pe tine, cu atât poți duce binele într-acolo. Fiecare are un rol foarte bine definit și niște daruri cu care vine pe lumea asta, pe care le poate da mai departe. E o treabă de introspecție, cu cât ne cunoaștem mai mult pe noi, cu atât ne și dăm seama unde vrem să ajutăm. Mie-mi lipsea contribuția. Și cred că asta le lipsește și celor care au succes, dar nu sunt, de fapt, fericiți. Cred că noi doar așa putem trăi, doar așa ne simțim valoroși, când nu este doar despre noi. Și cred că e important să vorbim despre ele. Nu este laudă, există și o componentă de ego, orice faptă bună pe care o faci are și o parte din tine. Când spui despre fapta ta e doar o componentă mică de ego, în rest este inspirație pentru ceilalți. Și cu cât crezi în ceea ce faci, cu atât și ceilalți vor crede.

Care este țelul LaPrimulBebe?

Vrem să afle cât mai mulți oameni de noi și să impactăm viețile a 1 milion de copii în următorii 10 ani. Avem un algoritm prin care măsurăm viețile copiilor la care ajungem. Suntem la 235.800 de copii impactați până astăzi. O cifră pe care o măsurăm, pentru că ne dăm seama cât mai avem de muncă, ce mai trebuie să facem și ne dă un sentiment de bine și ne motivează. Dacă nu ai o viziune, nu ai niște valori, nu ai o misiune personală în care să faci lucruri pentru alții, se simte.

Noi facem asta din convingere. Îmi doresc să construiesc un ONG super profitabil, să fim o companie al cărui profit se reinvestește în ceea ce se cheamă LaPrimulBebe.

Ești singura româncă aleasă de Facebook în programul Community Leadership 2018.

Da, a fost o experiență copleșitoare, plină de energie vie și cu foarte multe cunoștințe acumulate. Am fost 100 de oameni din 46 de țări. Am învățat că poate cel mai frumos mod de a-ți trăi viața este să îți găsești drumul și misiunea. Am întâlnit peste 100 de oameni care, deși munceau mult, nu simțeau că este muncă. Fiecare era extraordinar de pasionat de ceea ce făcea, iar lucrurile se întâmplau cu o bucurie și cu o energie greu de descris.

„Întotdeauna am crezut că Împreună e mult mai puternic decât Singur.”

„Visul nostru este să avem câte o comunitate în fiecare reședință de județ cu echipă proprie“

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii