Cautare
, Contributor

ForbesLife |
|

Atelierul Leea – creația unui tată curajos

Dan Popa este responsabil de Atelierul Leea, un univers ludic, pe care l-a creat având ca punct de plecare nevoia de a construi ceva cu adevărat util și educativ pentru fetița sa. În aproape trei ani, a dezvoltat Turnul de Învățare, Stația de Joacă și alte accesorii, astfel încât acum ajută și la educația altor copii.
DSC_5331

Dan a studiat medicina, a lucrat ca asistent în timpul facultății, apoi ca medic timp de nouă luni, însă mediul din spitalele românești nu l-a mulțumit. A continuat pe partea de vânzări, până când distribuitorul pentru care lucra i-a propus să reprezinte o filială farmaceutică.

Ca manager de filială, a avut în subordine cinci județe, o echipă de 12 oameni, iar în trei luni „a pus pe picioare“ afacerea de care era responsabil. „Dacă mă întrebi acum, nici nu știu cum am făcut asta“, spune zâmbind. Viața profesională s-a derulat în același mod, trecând de la compania farmaceutică la o alta dedicată produselor de sănătate, cu o echipă și mai mare: 80 de oameni și 10 magazine.

„Dar m-am plictisit la un moment dat. Am descoperit lucrurile care m-au interesat cu adevărat.“ Și anume creația artistică, sculptura.

Fiindcă atragem asupra noastră ceea ce suntem, a întâlnit în drumul său un artist, care i-a fost mentor, rezultând omul așa cum l-am cunoscut astăzi: vioi, entuziast și creativ. O cafea aburindă și un ceai dulce-acrișor ne însoțesc în discuția noastră, povestind despre cheile care i-au dezlegat revoluția personală: sculptura, Leea – fetița sa, psihologia și preocuparea pentru o educație sănătoasă.

În atelierul său stau dezbinate multe dintre accesoriile care compun cele două mari produse ale sale: Turnul de Învățare și Stația de Joacă.

În câteva minute, Dan asamblează complet un Turn de Învățare, de la scară până la protecția din fetru, tabla de scris, panoul cu ciupercuțe colorate, panoul cu mânere și oglinzi. Când face un demo de construcție a Stației de Joacă, lucrurile par și mai distractive. În câteva secunde transformă un scaun într-o băncuță. Apoi aceeași băncuță, îmbinată cu un alt placaj, se preschimbă într-un balansoar, iar când întinde mâna după o altă bucată, toată stația devine un tobogan. Ce rău îmi pare că am crescut atât de repede!

„Aceste două produse sunt multifuncționale, însă dintre ele, cea mai folosită și cea mai apreciată este Turnul de Învățare, care este, practic, o piesă de mobilier pe care copilul se urcă și ajunge la blatul de bucătărie, de exemplu. Iar acest lucru este foarte important pentru că un turn bun îi oferă copilului opțiunea de a alege să vină lângă tine, să fie egal cu tine.

Dan, spune-mi, în primul rând, care este diferența dintre joacă și învățare?

La copil nu există vreo diferență. Adultul a făcut separarea, trasând această graniță pentru că învățarea implică, pentru el, o concentrare și un scop. În schimb, copilul învață din orice și poate face acest lucru prin joacă.

Cum se raportează produsele Leea la nevoile copilului din privința aceasta?

Ajută copilul să învețe lucruri practice, să găsească o altă modalitate de a avea contact cu realitatea și de a putea să o manipuleze. Cea mai mare magie este că face ceva practic, înțelege un proces de la un capăt la altul, participă cu noi, înțelege rațiunea unei gospodării.

Cred că aceste produse distanțează copiii de media, iar cea mai mare problemă cu media, așa cum o văd eu, este că le oferă experiențe fără ca ei să aibă contact cu realitatea. Nu ești un om întreg doar cu imaginarul, trebuie să îți folosești întregul corp.

CITEȘTE ȘI Despre prietenie, iubire și trădare

Cum s-a creionat Atelierul Leea în dorințele tale?

Înainte de Leea, este undeva în istoria mea, acum mai mulți ani, o perioadă în care am fost foarte pasionat de lucrul cu lemnul, obișnuiam să fac obiecte din lemn masiv. Am cunoscut atunci un sculptor de la care am avut de învățat enorm. Am fost obișnuit să studiez științele, să fiu mai pragmatic, însă am fost întotdeauna intrigat de partea celalaltă, la care am avut mai puțin acces. Și atunci l-am cunoscut pe acest om care mi-a marcat viața, alături de care am creat mai mulți ani.

Astfel, Atelierul Leea a pornit din mai multe direcții. Sigur, principalul a fost nevoia practică de a face ceva pentru fiica mea. Cred că mi s-a întâmplat de atâtea ori să nu fiu mulțumit cu ceea ce exista deja pe piață, să îmi exprim ideile și să încerc să fac ceva mai mult. Doar că acum am mers și mai departe.

Am avut nevoie de câteva obiecte pentru fetița mea, bazate pe niște principii de educație care mi-au plăcut, despre care am citit, la care am reflectat și care se potriveau cu ceea ce am învățat despre om și corpul uman, eu fiind medic la bază. Am potrivit lucrurile acestea cu tot ce am studiat din pasiune pentru psihologie, despre cum se dezvoltă mintea umană, la care s-a suprapus și pasiunea pentru meșteșug.

Care au fost cele mai dificile momente din procesul creației?

Provocările au fost enorme, mai ales pentru că era un domeniu nou pentru mine. Modul practic de a pune în aplicare ideea ta este una dintre primele greutăți pentru că trebuie să găsești mijloacele practice, să găsești materiale, să poată fi prelucrate, să funcționeze împreună, să creezi obiectul și să nu coste prea mult.

Iar de aici mai este pasul uriaș de a-i convinge și pe alții că ideea ta este bună, dar și a le oferi acel produs la timp, în standarde legale, de calitate, ca la sfârșit să fie eficient și să existe și câștig.

Cât timp ți-a luat crearea acestor produse?

Peste 20 de încercări – la turn, dar designul, decupajele, funcțiile, felul în care se montează s-au schimbat de zeci de ori. La stație am lucrat doi ani și vorbim de sute de încercări, mai dificile. A fost un proces enorm.

Ce te-a motivat să continui?

M-a motivat faptul că ieșea de fiecare dată mai bine. În fiecare noapte aveam câte o idee, mă trezeam chiar și la trei dimineața și desenam.

Astăzi, câți oameni lucrează în atelier?

Sunt trei oameni importanți, eu fiind „capul răutăților“. Apoi am un coleg care trece în digital ce gândesc eu, face planșele și calculează mașina care taie formele și mai este șeful atelierului, care coordonează producția, iar, mai nou, și comenzile. Eu încerc să mă distanțez de atelier ca să dezvolt afacerea.

Ce ar trebui să ia în calcul părinții atunci când cumpără jucării?

Trebuie să se întrebe cu ce se alege copilul după folosirea acelui obiect. Și cum spuneau și cei de la Specialty Toys: „Jucăria nu trebuie să fie mai inteligentă decât copilul“.

CITEȘTE ȘI Fort Knox PR: avocații benzilor desenate

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii