Cautare
, Editor Coordonator

Licitații |
|

Aston Martin DB5 – cea mai celebră mașină din lume

Sir Sean Connery a contribuit enorm la promovarea automobilelor Aston Martin în anii '60, însă abia anul trecut actorul și-a cumpărat propriul DB5, mașina lui James Bond în filmele Goldfinger și Thunderball.
aston-martin-db5-james-bond_WEB.

The world’s most famous car, cea mai celebră mașină din lume – aceasta a fost formularea pe care au folosit-o, în august 2019, organizatorii licitației în cadrul căreia a fost vândut Aston-ul DB5 care a apărut în Thunderball, filmul din 1965 cu Sir Sean Connery în rolul lui James Bond.

În 1963, producătorii seriei Bond, Albert Broccoli și Harry Saltzman, voiau două mașini Aston Martin identice, una „ușoară”, pentru cascadorii și secvențele cu urmăriri, cealaltă – pentru prim-planuri și cadrele de interior. Ambele automobile aveau să fie modificate de John Stears (responsabil cu efectele speciale, premiat cu Oscar pentru Thunderball și Star Wars) pentru a fi demne de James Bond. Aston-urile urmau să fi folosite în două filme, Goldfinger și Thunderball, ambele avându-l pe Sean Connery în rolul lui James Bond, și au fost dotate cu echipamentul necesar pentru ca arătosul spion să-și poată duce misiunile la bun sfârșit: două mitraliere Browning în aripile față, lame care să taie cauciucurile, ascunse în butucul axei frontale, panou retractabil antiglonț în spatele lunetei, dispersoare de ulei și fum, aruncătoare de cuie, scaun ejectabil pentru pasager și un dispozitiv de urmărire prin radar – ca să enumerăm doar câteva dintre „dotări”.

Interesant este că Broccoli și Saltzmann se așteptau să primească mașinile gratis, în schimbul publicității de care Aston Martin avea să beneficieze prin intermediul filmului, însă președintele Aston, David Brown, mai scoțian decât Connery, i-a pus inițial să cumpere cele două vehicule. Varianta de compromis a fost ca mașinile să fie împrumutate pe parcursul filmărilor, după care să fie înapoiate producătorului auto.
Situația s-a schimbat după succesul lui Goldfinger: Aston Martin a pus la dispoziția echipei de filmări alte două automobile DB5 în care arsenalul lui Bond a fost încorporat încă de pe linia de asamblare; cu alte cuvinte, toate gadgeturile, de la arme și până la dispersorul de ulei, erau perfect funcționale.

După încheierea filmărilor la Thunderball, cele două mașini au fost cumpărate de Lord Anthony Bamford, un reputat colecționar britanic. Acesta a vândut un exemplar, iar pe celălalt l-a păstrat până în 1970, când a fost achiziționat de Smokey Mountain Car Museum din Pigeon Forge, Tennessee. „Cea mai celebră mașină din lume” a petrecut aici următorii 35 de ani, fiind principalul exponat al muzeului, deși era astfel așezată încât să nu poată fi atinsă de vizitatori.

În 1993, povestea acestui exemplar DB5 a devenit subiectul unei cărți cu titlul „The Most Famous Car in the World”, scrise de Dave Worrall. Treisprezece ani mai târziu, automobilul și-a schimbat din nou proprietarul și a trecut printr-un proces de restaurare care a durat nu mai puțin de patru ani. Toate cele 13 modificări făcute pentru film de echipa de efecte speciale au fost repuse în funcțiune.

În august 2019, DB5-ul din Thunderball a fost vândut la o lictație a casei RM Sotheby’s cu suma de 6.385.000 dolari. Contactat de reprezentanții casei de licitații cu ocazia vânzării, Sir Sean Connery, cel care a contribuit enorm la popularitatea modelului, a declarat: „DB5 este o mașină uimitoare și a devenit un simbol după Goldfinger și Thunderball. Și azi îmi amintesc cum scârțâiau cauciucurile în Pasul Furka, și toate evenimentele promoționale la care am participat de-a lungul timpului… De altfel, chiar eu am cumpărat recent un DB5 în stare foarte bună…”
Drum lin, Sir Sean.

Foto RM Sotheby’s, Aston Martin

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii