FacebookTwitterLinkedIn

Pe 27 martie 1995, Maurizio Gucci, președintele casei de modă Gucci, a fost împușcat mortal în timp ce se pregătea să intre în clădirea din Florența unde își avea biroul. Așa cum s-a dovedit mai târziu, asasinatul a fost pus la cale de fosta sa soție, Patrizia Regianni.
Maurizio, nepotul lui Guccio Gucci, fondatorul casei de modă care îi poartă numele, s-a căsătorit cu Patrizia Regianni în 1973 și au avut două fiice, pe Alessandra și Allegra. În 1983, Maurizio a moștenit de la tatăl său pachetul majoritar de acțiuni al Casei Gucci și a declanșat un război în justiție împotriva unchiului său, Aldo Gucci, pentru a obține controlul total al companiei. În procesul care a urmat, Aldo Gucci a fost reprezentat de Rudy Giuliani, iar Maurizio de Domenico del Sole, cel care a avea să devină mai apoi CEO la Gucci.
Maurizio și-a vândut acțiunile la Gucci în două etape, către fondul de investiții Investcorp din Bahrein (care deținea, pe atunci și Tiffany’s), ultima tranzacție având loc cu un an și jumătate înainte de asasinat. În 1999, Gucci a fost cumpărat de conglomeratul de lux Pinault Printemps Redoute (astăzi Kering). La sfârșitul lui 2018, Gucci avea o cifră de afaceri de 9,6 miliarde de euro, 467 de magazine proprii și peste 17.000 de angajați.

Maurizio și Patrizia s-au separat în 1985: el a plecat de acasă și nu s-a mai întors. S-a aflat mai târziu că omul de afaceri își abandonase soția pentru o femeie mai tânără. Cei doi au divorțat oficial în 1991, Patrizia urmând să primească o compensație anuală de 500.000 de euro.
Un an mai târziu, fostei doamne Gucci i-a fost descoperită o tumoare la creier, care a fost operată cu succes. În 1995, la procesul care a urmat asasinării lui Maurizio Gucci, tumoarea a  fost folosită drept circumstanță atenuantă de către avocații apărării, care au susținut că aceasta ar fi fost de vină pentru starea mentală precară în care se afla Patrizia când a pus la cale uciderea soțului ei.
Însă judecătorii n-au ținut cont de acest argument și, în 1998, au condamnat-o pe Patrizia la 29 de ani de închisoare. Fiicele ei, Allegra și Alessandra, au făcut apel și, în 2000, sentința a fost redusă la 26 de ani. În același an, Patrizia a încercat să se sinucidă în închisoare, spânzurându-se cu șireturile de la pantofi.

În 2011, când avea 53 de ani, Patriziei i s-a oferit posibilitatea de a efectua restul pedepsei în regim deschis, dar a refuzat spunând: „Nu am muncit niciodată, n-o să încep acum”.
Patrizia a fost eliberată în 2016, pentru bună purtare, după executarea a 18 ani de penitență. Un an mai târziu, a început să primească de la Gucci o pensie anuală de peste un milion de dolari, conform unei înțelegeri pe care o semnase cu compania în 1993, și o compensație de aproape 20 de milioane de dolari pentru timpul petrecut în închisoare.

Filmul pe care vrea să-l facă Ridley Scott va folosi scenariul scris de Roberto Bentivegna pe baza cărții Sarei Gay Forden, The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed. Unul dintre cei mai apreciați și influenți regizori contemporani, Ridley Scott este un autor extrem de versatil, care se simte confortabil atât în zona fiction (Blade Runner, Alien, Alien: Covenant, Prometheus, Marțianul), în cea a filmelor istorice sau de război (Gladiator, Kingdom of Heaven, Exodus, Black Hawk Dawn, G. I. Jane) sau a thrillerelor de acțiune (American Gangster, Body of Lies, The Counselor). Ridley Scott a fost de trei ori nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Thelma & Louise, Galdiator, Black Hawk Down) iar în proiectul Gucci o va avea ca producător pe soția sa, Giannina Scott, de multă vreme pasionată de tumultuoasa poveste a familiei italiene.

Rolul Patriziei Reggiani, astăzi în vârstă de 72 de ani, va fi jucat de Lady Gaga, artistă care are origini italiene. Lady Gaga este autoarea hitului Shallow, care a apărut pe albumul ei, Born This Way din 2011, și a obținut premiul Oscar anul trecut, după ce a fost inclus pe coloana sonoră a filmului A Star is Born, regizat de Bradley Cooper.
Lady Gaga a câștigat până acum 11 premii Grammy, două Globuri de Aur, un premiu BAFTA, trei Brit Awards și 18 MTV Video Music Awards. În 2019, a ocupat poziția a patra în topul Forbes al celor mai bine plătite femei din industria muzicală, fiind totodată prima femeie care câștiga în același an un Oscar, un Grammy, un premiu BAFTA și un Glob de Aur.

Alături de Lady Gaga, din distribuția noului film al lui Ridley Scott mai fac parte Al Pacino, Robert De Niro și Adam Driver. Dacă pandemia nu le va face surprize, producătorii estimează că premiera ar putea avea loc în luna noiembrie 2021.

Foto Shutterstock, Profimedia