FacebookTwitterLinkedIn

Strânsa legătură dintre artă și modă este bine cunoscută astăzi. Christian Dior a fost cândva galerist, expunând artă impresionistă, înainte de a pune, în anii ’40, bazele casei de modă care îi poartă numele.
În prezent, designerii sunt întotdeauna deschiși pentru colaborarea cu artiștii.

Această colaborare poate fi realizată în diferite forme, fie prin piese ready-to-wear, cum ar fi colecția de vestimentație bărbătească a lui Kim Jones, în colaborare cu pictorul ghanez Amoako Boafo, fie colecții-capsulă de poșete, care sunt integral concepute de artiști, precum colecția anuală Lady Dior Art sau colecția Artycapucines a Casei de modă Louis Vuitton.

Cu toate acestea, suprapunerea modei cu arta se extinde dincolo de design. Colecțiile de artă ale brandurilor precum Chanel și LVMH sunt atent curatoriate, iar în cazul celei din urmă, Fondation Louis Vuitton servește ca o importantă instituție în sfera muzeală din Paris. De asemenea, Pinault Collection, înființată de familia care deține compania Kering, își are sediul în clădirea recent renovată Bourse de Commerce.

Aceste colecții însă nu sunt pe deplin separate de consumatorul obișnuit al bunurilor de lux, ci perfect integrate în experiența de shopping, arcadele și cabinele de probă ale magazinelor de lux de pe Avenue Montaigne, Bond Street și Fifth Avenue fiind decorate cu opere de artă.

Sculptură Isa Genzken la boutique-ul Dior, Avenue Montaigne

Casele de modă se aliniază din ce în ce mai mult evenimentelor culturale din întreaga lume. Valentino a sponsorizat Pavilionul Italiei la Bienala de la Veneția, iar Dior a fost unul dintre sponsorii-cheie la Gala anuală a Muzeului Guggenheim.

În plus, vestea senzațională din lumea artei a acestui an este că megagaleria Gagosian și-a extins conducerea dincolo de fondatorul său, Larry Gagosian, înființând un consiliu de administrație format din 20 de persoane, printre care Delphine Arnault, vicepreședinte executiv al Louis Vuitton, precum și regizoarea de film Sofia Coppola și fondatorul Snapchat, Evan Spiegel.

Care este semnificația acestor pași, atât pentru lumea artei, cât și pentru industria modei? Investiția în artă este acum echivalată cu consumul produselor de lux, iar lumea artei a avut multe de învățat de la industria modei, mai ales în ceea ce privește managementul clienților, dar și în privința modului de funcționare a așa-numitei „experience economy”, susținută de platforma de socializare Instagram.

Expozitie Tesfaya Urgessa la Muzeul Rubell

Art Basel Miami este probabil cel mai bun exemplu al acestui dialog, galeriile pregătind evenimente elaborate pentru clienți și artiști în primele zile ale târgului. Luni seara a avut loc petrecerea de deschidere a Muzeului ICA Miami și a Colecției Rubell, după care galeria londoneză White Cube a găzduit celebra sa petrecere la Soho Beach House, în cadrul căreia artista Kelis a interpretat o parte din hiturile sale de la începutul anilor 2000.

Kelis la evenimentul White Cube

Marți dimineața, evenimentul First Choice a marcat deschiderea târgului principal, în cadrul căruia colecționarii pasionați au avut prilejul de a admira pentru prima dată în original lucrări care anterior puteau fi vizualizate doar în prezentări digitale.

Prezentare Dolce & Gabbana Alta Moda

De asemenea, casele de modă au profitat de această oportunitate pentru a-și pregăti propriile evenimente, captând interesul colecționarilor de artă. Dolce & Gabbana a organizat o prezentare de modă haute couture în cadrul Four Seasons Surf Club, unde cele peste 100 de ținute realizate manual au fost inspirate de cultura latino-americană.

După prânzul oferit în decorul leopard, oaspeții s-au îndreptat către plajă sau au ales un tur de după-amiază al târgului. În acea seară, Hauser & Wirth a invitat participanții să li se alăture în preluarea Carbone Miami, filiala din Florida a restaurantului din New York, celebru pentru pastele sale Spicy Rigatoni.

Pe măsură ce oamenii din lumea artei se îndreaptă către New York sau Londra la mijlocul săptămânii, Miami primește cu brațele deschise o mulțime de vizitatori din întreaga lume, dornici să experimenteze cel mai aglomerat weekend din an al orașului.

Cati Vlad la expoziția Gaetano Pesce

Itinerarul oricărui pasionat de modă include, fără îndoială, o vizionare a expoziției de scaune a lui Gaetano Pesce, piese ce au putut fi anterior admirate în cadrul prezentării Bottega Veneta de la Milan Fashion Week, precum și lansarea colecției de Sărbători a Casei de modă Valentino la W Hotel și expoziția Louis Vuitton din cadrul târgului Art Basel. Arta și moda se reunesc!