FacebookTwitterLinkedIn

Unui colecționar american i-au fost confiscate 180 de obiecte de artă antice, în valoare de peste 70 de milioane de dolari, pe care le-a achiziționat ilegal.


Unul dintre cei mai mari colecționari de artă antică, miliardarul american Michael Steinhardt, a dovedit „un apetit rapace pentru artefacte furate”, a declarat procurorul Cyrus Vance Jr., care îl anchetează de patru ani.  
Steinhardt a fost obligat să înapoieze 180 de obiecte de artă antică și are interdicție pe viață în privința achiziționării bunurilor de acest fel.

Decizia este finalul dramatic al unei investigații internaționale care a început în 2017. Procurorul de caz afirmă că există dovezi incontestabile cum că antichitățile ar fi fost furate de traficanți din 11 țări înainte de a fi cumpărate de Steinhardt.

Pentru urmărirea artefactelor, americanii au colaborat cu autoritățile din Bulgaria, Egipt, Grecia, Irak, Israel, Italia, Iordania, Liban, Libia, Siria și Turcia.

Steinhardt, care a fost președintele fondului de investiții Wisdom Tree Investments până în 2019, când s-a pensionat, s-a declarat inițial nevinovat, ceea ce a dus la demararea unei ample anchete, care a durat patru ani.

„Ani de zile, lui Michael Steinhardt nu i-a păsat de legalitatea acțiunilor sale, de proveniența artefactelor pe care le cumpăra și vindea sau de prejudiciul cultural adus diverselor țări”, se arată în raportul lui Vance Jr.  Dorința de a face noi achiziții nu cunoștea granițe morale sau geografice și nu i-a păsat că extinderea colecției sale se făcea cu sprijinul traficanților de artă, al jefuitorilor de morminte sau al unor persoane interesate în spălarea de bani.”

Printre artefactele confiscate se numără The Stag’s Head Rhyton, un vas ceremonial în formă de cap de cerb, datând din secolul IV î. Ch și care este evaluat la 3,5 milioane de dolari. Obiectul a fost împrumutat de Steinhardt Muzeului Metropolitan de Artă din New York, de unde a fost confiscat de procuratură.

Cel care a alertat autoritățile în cazul Steinhardt a fost arheologul Christos Tsirogiannis, fost profesor la Cambridge, astăzi profesor asociat la Universitatea din Aarhus, Danemarca. În noiembrie 2014, acesta a reclamat la procuratura din New York că Steinhardt era pe cale să vândă la o licitație a Casei Christie’s un idol preistoric din Sardinia, evaluat la 800.000 – 1,2 milioane de dolari.

Tsirogiannis descoperise același idol, făcut bucăți, într-o fotografie din arhiva dealerului de artă Giacomo Medici, condamnat pentru trafic ilegal cu obiecte de artă. Prețiosul obiect a fost retras de la licitație și repatriat.

Avocații lui Steinhardt și-au exprimat satisfacția că clientul lor nu a fost pus sub acuzare și că artefactele vor fi înapoiate proprietarilor de drept.