FacebookTwitterLinkedIn


Colecția Oscar de la Renta pentru toamna 2024 propune o reinterpretare modernă a stilului „Art Nouveau”, care combină liniile curbe și motivele florale cu texturile bogate și culorile intense, aducând un omagiu frumuseții naturii și eleganței feminine.

Stilul Art Nouveau a „înflorit” între 1890 și 1910 în Europa și Statele Unite, și s-a impus cu motivele sale sinuoase și organice, inspirată de formele naturale, cum ar fi tulpinile și bobocii de flori, lăstarii de plante cățărătoare, aripile de insecte și alte simboluri din natură. Mulți spun că fost o tentativă deliberată de a crea un stil nou, liber de „istoricismul imitativ” care a dominat o mare parte din arta și designul secolului al XIX-lea. Stilul a fost aplicat cel mai adesea în arhitectură, artă și design interior, dar s-a regăsit din plin și în bijuterii, sticlărie și porțelanuri, precum și în modă.

În tinerețea sa, designerul dominican născut în Santo Domingo, în 1932, a fost ucenicul lui Cristóbal Balenciaga și a lucrat alături de Antonio del Castillo, doi dintre cei mai renumiți couturieri spanioli. De la Renta a devenit cunoscut internațional încă din anii 1960 ca unul dintre designerii care au îmbrăcat-o pe Jacqueline Kennedy, prima doamnă a Statelor Unite. A lucrat pentru Lanvin și Balmain, două case de modă franceze prestigioase. În 1965, a lansat propria sa marcă, care a devenit sinonim cu rochiile de seară (sau de mireasă) feminine și elegante.

Pentru sezonul de toamnă 2024, cei doi directorii de creație – Laura Kim și Fernando Garcia – au apelat la imprimeuri îndrăznețe, cum ar fi jaguarul, lanțul „O” și crizantema păianjen (o specie cu petale subțiri), aplicate inclusiv în stilurile clasice de zi. Țesăturile precum pielea ombre de cacao și ghimbir și crepul țesut, au evidențiat tehnicile inovatoare ale colecției.

Elementele proeminente ale stilului Art Nouveau au ieșit în evidență în rochiile de seară, cu efecte precum cristale împletite, cristale safir ombré și paiete acrilice, inspirate de decorul mozaic din sticlă colorată, pliuri și falduri ample. La nivel cromatic, nuanțe strălucitoare de ghimbir, măsline verzi și fructe de pădure completează linia de bază al colecției, cacao, definesc siluetele sofisticate ce se dezvăluie în croiuri rafinate, rochii lungi cu corset și rochii structurate, punctate cu tiv organic.

Același stil guvernează și colecția de genți și accesorii care completează ținutele sezonului, unde imprimeul de jaguar se întâlnește cu siluetele „tro” și gențile pătrate ale casei, în timp ce penajul de struț decorează gențile „o-handle”. Și bijuteriile aduc dimensionalitate imprimeului cu zale cu „o” al sezonului – de la cercei, brățări și coliere realizate din zale rotunde care se întrepătrund, la adevărate opere de artă reprezentând crizantemă păianjen, care se regăsește de altfel în multiple ispostaze pe hainele de zi, reprodusă cu fir aurit, dar și ca ornamente cu bijuterii, iar fundele supradimensionate împodobesc curelele și broșele. Șiraguri bogate de perle adaugă un plus de rafinament, făcând aluzie la eleganța atemporală a inspirației Art Nouveau a sezonului.