FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea popularității criptomonedelor dă o nouă temă de gândire investitorilor — cum să valorifice investițiile care au și un impact social nedorit. Analiza Morgan Stanley cântărește plusurile și minusurile fenomenului.

În timp ce crypto poate oferi beneficii sociale evidente — cum ar fi incluziunea financiară și posibilitatea de a avea “propria bancă”— există și aspecte reverse, ce includ amprenta de carbon, prevalența furtului și lipsa guvernanței centralizate.

Aceste subiecte sunt dezbătute intens în comunitățile crypto, împreună cu cei care fac politicile monetare, corporațiile și cu alte entități din lume. În ceea ce-i privește, investitorii ar trebui să analizeze atent nuanțele fiecărei monede digitale în care investesc, ținând cont de propriile obiective de sustenabilitate, susțin specialiștii.

Echipele de cercetare ale Morgan Stanley – Cryptocurrency and Sustainability Research – au aruncat o privire atentă și asupra tendințelor și situației curente în ceea ce privește evoluția pieței de criptomonede.

Potrivit acestora, consumul de energie pe care-l necesită criptomonedele este unul imens, din cauza puterii de calcul, în vederea creării și verificării tranzacțiilor noi din blockchain, proces cunoscut ca „mining.” – (forare, minerit). Astfel, specialiștii au ajuns la concluzia că energia anuală consumată de Bitcoin, de exemplu, este egală cu totalul energiei produse anual de Olanda.

„Fiecare dolar creat de Bitcoin, în plan material, consumă mai mult carbon decât fiecare dolar de aur forat din pământ”, explică Jessica Alsford, Global Head of Sustainability Research. Cu alte cuvinte, cercetătorii estimează că amprenta de carbon a Bitcoin a fost cu 14,2 milioane de ori mai mare decât cea a tranzacțiilor cu Visa Credit Card.

Multe companii care minează criptomonede folosesc resurse de energie regenerabilă și sunt orientate spre reducerea amprentelor de carbon. Cu toate acestea, este greu de atins acest obiectiv. „Estimăm că, dacă Bitcoin ar folosi pe parcursul unui an energie exclusiv regenerabilă, ar fi necesară exploatarea întregii flote solare a Statelor Unite”, spune Alsford. Câtă vreme Bitcoin și alte criptomonede rămân profitabile, necesarul de energie al acestora va continua să crească, dar în timp se va putea folosi parțial energie din resurse verzi.

„Observăm că rămâne totuși riscul ca guvernele să restricționeze consumul de energie pentru a mina crypto,” spune Sheena Shah, analist de crypto-monede al Morgan Stanley. Ea notează că multe țări, inclusiv China, au interzis minarea criptomonedelor, în timp ce alte state doar au restricționat-o. „Interzicerea minării este puțin probabil să se întâmple în piețele dezvoltate, iar guvernul SUA și reprezentanți ai UE au propus interzicerea minării care consumă energie intensiv,” mai adaugă aceasta.

Sursa: Centre for Alternative Finance, IEA, Power-Technology, Water Power Magazine, Morgan Stanley Research.

Argumente pro și contra

În ciuda consumului mare de energie necesar pentru criptomonede, multe dintre beneficiile care o fac să fie o alternativă la monedele tradiționale merg mână în mână cu beneficiile pe care le aduce societății, acelea de incluziune financiară mai mare. „Criptomonedele ar putea fi un mod de a crește accesul la serviciile financiare pentru cei care nu au – sau nu au cum să aibă – conturi bancare,” spune Alsford. „Oricine are un smartphone sau un laptop și conexiune internet poate accesa criptomonede, ceea ce reprezintă, evident, un set de cerințe infim de mic față de cele ale conturilor bancare tradiționale.”

În plus, criptomonedele pot susține tranzacții peste graniță mai rapid și la costuri mai mici, oferind oamenilor șansa să trimită bani ușor rudelor din alte țări — mai mult, acest lucru poate fi o alternativă mai bună în țările unde monedele locale sunt volatile sau în depreciere.

În paralel, criptomonedele au devenit o opțiune frecventă pentru plățile din activitățile ilegale. Cercetătorii estimează că în perioada ianuarie 2009 și aprilie 2017, 46% din tranzacțiile Bitcoin au fost asociate cu activități ilegale, cu un total de 76 de miliarde de dolari, echivalent cu piețele ilegale de droguri din SUA și din UE. Alte estimări arată o imagine cu totul diferită: în 2021, este estimat un volum de 14 miliarde de dolari, sau 0,15%, de tranzacții ilegale cu criptomonede provenite din activități ilegale.

Sursa: Elliptic, Coindesk, Twitter, Morgan Stanley Research.

Care este rolul guvernării în acest context 

Majoritatea criptomonedelor folosesc rețele blockchain, care sunt baze de date descentralizate de tranzacții, ale căror reguli nu sunt impuse de nicio entitate din lume. Oricine poate crea o criptomonedă și, de fapt, nu se cunoaște încă cu certitudine cine a inventat Bitcoin.

La o primă vedere, acest detaliu pare să sfideze buna guvernare și să ridice mii de întrebări, inclusiv: Cine face regulile cu privire la cum operează criptomonedele? Există un board director? Se respectă legea? Unii argumentează că tocmai această descentralizare este semn de bună guvernanță, pentru că vine organic. Analiștii de la Morgan Stanley care acoperă subiectul criptomonede și sustenabilitate cred că anumite măsuri care vor apărea pentru „legalizarea” criptomonedelor vor schimba regulile de investiție în aceste produse. Efectele pe termen scurt, cel puțin, par a rămâne însă neclare pentru investitori.