FacebookTwitterLinkedIn

În 2017, circa 39,6% dintre românii din mediul urban, cu vârste între 14 și 64 de ani, sunt de acord și total de acord cu afirmația „Prefer să țin banii în casa, nu am încredere în bănci”, conform studiului SNA – Focus, realizat de Biroul Român de Audit Transmedia. Acest nucleu de români, care nu au încredere în sistemul bancar, este destul de mare. Demn de remarcat este faptul că, începând din 2007, când procentul era de 25%, acesta a tot crescut până la aproape 40%.

Altă afirmație interesantă din studiul BRAT este: „Băncile sunt interesate doar de banii noștri și de beneficiile pe care le pot avea de pe urma acestora”. În 2017, au fost de acord și total de acord circa 63,6% dintre orășeni, la nivelul anului 2007 (62,8%). Dar în ultimul deceniu, procentul a crescut până la 72,3% în 2015, coborând, cum am amintit, la 63,6% în 2017. Până la urmă, românii au dreptate: băncile din România, prin comportamentul practicat în acest timp, au arătat că sunt mult mai mult interesate de banii și profiturile lor decât de clienți.

Mult mai dureroasă este următoarea afirmație: „În general, banca mă ajută în ceea ce vreau să fac”. Sunt de acord și total de acord circa 28,5% dintre românii din mediul urban, în anul 2017. Foarte slab procent și dovedește, dacă mai era nevoie, cât de mult se implică băncile în nevoile reale ale clienților. Mai mult, această încredere avea o cotă de 41,8% în 2007. Adică, în urmă cu 10 ani, 41,8% dintre orășeni erau de acord și total de acord cu această afirmație. Cota s-a prăbușit la 23,7% în 2013, reprezentând nivelul cel mai de jos al acestui răspuns.

NU RATA ACEASTĂ EXCLUSIVITATE: DACĂ NU VĂ PLAC BANCHERII, DUCEȚI-VĂ LA CĂMĂTARI!

Anul trecut, 35,3% dintre orășeni s-au declarat mulțumiți de situația lor financiară (de acord și total de acord). În urmă cu 10 ani, cifra procentuală a fost de 31,2%. Aceasta a ajuns la „un minim istoric” în 2013, adică în miezul crizei economice, când procentul a fost de 26,6%.

Atenție, oameni de marketing din băncile mai mari sau mai mici! Românii din mediu urban nu sunt interesați de reclamele la serviciile financiar-bancare. Doar 21,6% dintre respondenți sunt interesați de aceste reclamele (de acord și total de acord). Este o cifră extrem de mică, aceasta fiind de 31,2% în 2007. La cât de anoste și stupide sunt reclamele bancare din calupurile de publicitate TV este firesc să se înregistreze în prezent aceste cote.

Studiul SNA – Focus mai conține și întrebări despre atitudinea față de serviciile companiilor de asigurări. Circa 53,6% dintre orășeni au declarat că: „Nu închei decât asigurări obligatorii.” Adică, alte tipuri de asigurări nu sunt de interes pentru mai bine de jumătate din locuitorii orașelor.

BRAT este organizația industriei de media din România care măsoară audiența presei scrise și a mediului online, auditează tirajele (presa scrisă) și monitorizează investițiile în publicitate (presa scrisă, online, radio și outdoor).