FacebookTwitterLinkedIn

În jur de 100 de proiecte rezidențiale urmează să fie livrate anul acesta în București și Ilfov, aproape jumătate din numărul de proiecte livrate în 2021. 

Principalii factori perturbatori sunt creșterea costurilor de construcție, precum și amânarea planurilor urbanistice, aspecte care devin mai vizibile în acest an, potrivit celui mai recent raport al companiei de consultanță imobiliară Crosspoint – “Real Estate Market Report”.

Cele mai multe proiecte rezidențiale vor fi livrate în sectorul 6 (16), urmat de sectorul 2 (15) și sectorul 1 (13), fără a pune la socoteală județul Ilfov, unde se vor livra 24 de proiecte noi. 

Vânzările rezidențiale au atins un vârf în 2021, cel mai bun an de la Revoluție încoace. La nivel național, vânzările au crescut cu 56% față de anul trecut, în timp ce Bucureștiul și Ilfovul au înregistrat o creștere de 41% a vânzărilor. Cererea s-a temperat vizibil în octombrie-noiembrie, modificată de creșterea prețurilor și a ratelor dobânzilor, împreună cu repunerea în aplicare a măsurilor restrictive.

Nu doar numărul proiectelor noi a crescut, ci și prețurile. Piața rezidențială a fost caracterizată anul trecut de o creștere bruscă a prețurilor. La nivel național, prețurile au crescut cu 12%, în timp ce capitala a înregistrat o creștere a prețurilor cu 17% față de anul precedent. Prețul mediu pentru unitățile noi în 2021 a ajuns la 1.729 de euro/mp, în timp ce pentru unitățile vechi a fost în medie de 1.567 de euro/mp.

Această majorare a fost observată peste tot în București, indiferent de locație sau de calitatea proiectului, semn că principalul factor care afectează prețurile locuințelor este costul, în continuă creștere, al materialelor de construcție. 

Cele mai ieftine locații, cum ar fi zonele periferice din sudul Bucureștiului, au înregistrat prețuri medii de aproximativ 1.200 de euro/mp în decembrie 2021, în timp ce prețurile proiectelor de vârf din zonele de centru și Centru-Nord ale orașului au continuat să crească cu o rată mai rapidă decât media, ajungând la 3.500-4.000 de euro/mp.

Un alt factor care va influența piața anul acesta este deprecierea monedei naționale în raport cu euro. 

“În timp ce prețurile sunt de așteptat să treacă printr-o creștere inevitabilă în 2022, este puțin probabil ca piața să poată susține o rată de creștere similară cu 2021”, se spune în raportul Crosspoint.