FacebookTwitterLinkedIn

Nicolae Sitaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, a declarat că anul agricol 2022 a început cu secetă şi cu preţuri foarte mari la îngrăşăminte şi energie.

Nicolae Sitaru a spus că situaţia ar putea fi salvată de o producţie care să acopere toate aceste dificultăţi. El a mai spus că un sector profund afectat de creşterea preţurilor la energie este cel zootehnic, unde consumul este foarte ridicat, conform RRA.

Producătorii susțin că autorităţile trebuie să găsească soluţii pentru a face faţă acestor provocări, în special prin măsuri pentru încurajarea industriei alimentare, astfel încât pe rafturile magazinelor să existe cât mai multe produse autohtone sănătoase.

Nicolae Sitaru: „Randamentul este scăzut în România, dar este într-o tendinţă de continuă creştere şi acesta este un lucru bun. Noi avem posibilitatea să ajungem ţări europene cu tradiţie în cultivarea cerealelor şi Franţa a fost întotdeauna un model pentru noi. Vreau ca în viitor să ne putem lăuda că România produce cel mai mult porumb la hectar din Europa şi a depăşit Franţa şi nu că produce milioane de tone şi are cea mai mare producţie din Europa. Tare mi-aş dori să mă duc la o tribună în Franţa să zic: anul acesta producţia la hectar a României a fost mai mare decât producţia la hectar a Franţei. Este destul de greu.”