FacebookTwitterLinkedIn

Piața rezidențială a fost anul trecut „premianta clasei”, cu cele mai bune rezultate dintre toate sectoarele imobiliare. Chiar dacă suntem țara cu cei mai mulți proprietari din Europa, (peste 95%), pe ansamblul întregului an care a trecut, statisticile oficiale și calculele firmelor de consultanță imobiliară arată o creștere de 48,7% a tranzacțiilor de imobile rezidențiale. Vorbim de cele mai bune rezultate din ultimele decenii.

Ce se întâmplă însă în acest an, în condițiile creșterii inflației la 10%, majorării ratei dobânzilor și creșterilor continue ale prețurilor materialelor de construcții, la care se adaugă problemele cu forța de muncă, plus conflictul Rusia-Ucraina, din imediata noastră vecinătate?

Potrivit lui Gabriel Blăniță, Associate Director al agenției imobiliare Colliers, anul acesta numărul de tranzacții cu proprietăți rezidențiale ar putea să scadă, în condițiile în care atenția oamenilor se va îndrepta spre sănătate și siguranță. „Ne așteptăm la un număr mai scăzut de tranzacții față de anul trecut. În 2021, față de 2020 am avut o creștere de 40% a volumului de tranzacții în București, iar în restul țării chiar mai mare. Asta în condițiile în care prețurile, la nivel generalizat, au crescut“, explică Gabriel Blăniță. Prețurile au cunoscut anul trecut o corecție pozitivă de 10,3% la nivel național. Mai exact, o creștere de 9% pentru proprietățile vechi și de 13,9% pentru cele noi.

În schimb, s-ar putea să avem partea de un număr mai mare de livrări decât în 2021, dat fiind volumul record de tranzacții cu terenuri de anul trecut, cât și numărul de autorizații de construcție eliberate. „În București, am avut un an record, de creștere a tranzacțiilor cu terenuri. Dacă în ultimii cinci ani, aveam tranzacții în jurul a 250 milioane de euro, anul trecut volumul aproape s-a triplat, la 800 milioane de euro, majoritatea mergând spre rezidențial. Acest lucru demonstrează o mare încredere în piața de locuințe din București, o cerere mare pe care dezvoltatorii se grăbesc să o satisfacă, iar anul acesta probabil că vom vedea mai multe livrări în București“, adaugă reprezentantul Colliers.

Și Antoanela Comșa, președintele dezvoltatorului Gran Via, crede că în acest an s-ar putea să vedem mai puțini clienți care să-și permită achiziția unui apartament, din cauza creșterii dobânzilor. „Va fi mai dificil pentru clienții cu venituri mici și medii, care apelau la credite ipotecare, să-și achiziționeze o locuință. Trebuie să ne gândim că avem două componente care îngreunează decizia de achiziție, creșterea dobânzilor și a prețurilor imobilelor. Masa critică a celor care-și vor permite să achiziționeze locuințe va fi mai mică și vom ajunge la situații ca în Vestul Europei, unde chiria este mai mică decât rata la bancă“, a punctat ea.

Antoanela Comșa estimează că s-ar putea să ne așteptăm la creșteri de prețuri ale locuințelor între 5 și 10% pentru proiectele care încep anul acesta și au termen de livrare în 2023, în funcție de locație și de nivelul de calitate. Gran Via are în prezent în dezvoltare două proiecte, Gran Via Marina, amplasat în Constanța, cu 500 de apartamente, și un altul în București, pe strada Fabrica de Gheață, de 70 de apartamente. Proiectul Gran Via Park, din sectorul 6, a fost vândut în proporție de 85% încă din faza de construcție, iar în prezent nu mai este niciun apartament disponibil spre vânzare.

În schimb, dezvoltatorul de proiecte rezidențiale premium Nordis Group, crede că va fi mai puțin influențat de factorii macroeconomici, de vreme ce produsele sale sunt destinate unor clienți care cumpără fără a apela la credite bancare.

Chiar dacă previzionează o posibilă creștere naturală a prețurilor, de 5-6% în acest an, generată mult de cerere, majoritatea clienților Nordis (98%) nu apelează la credite ipotecare. “De regulă, segmentul clienților cărora ne adresăm noi vor să investească niște bani pe care îi au deja, și vor ca aceștia să le aducă un randament mai bun decât dacă i-ar folosi într-un fond de investiții sau în alte instrumente“, a explicat Alexandru Mihai, Managing Partner al Nordis Group pentru Forbes România.

Dezvoltatorul are în prezent în dezvoltare trei proiecte care au la bază conceptul achiziției de camere de hotel, în cadrul unor ansambluri care beneficiază de zonă de spa, restaurante și cafenele, concierge, room service, room cleaning, valet parking și plajă privată, în cazul celor amplasate la malul mării. Lansările sunt programate pentru a doua jumătate a anului, în cazul Nordis Mamaia, respectiv 2023 pentru Nordis Brașov și Nordis Sinaia.

Potrivit dezvoltatorului, acest tip de proprietate poate aduce randamente de 7%/an și are “un succes incredibil prin promisiunile semnate până acum“. Aceste tipuri de proprietăți s-au vândut înaintea apartamentelor rezidențiale de tip second home, un alt tip de produs al companiei. Prețurile depășesc 2.500 euro/mp, iar camera de hotel începe la 90.000 de euro.

“Am observat că aceste proprietăți se cumpără cu banii jos. Inflația stimulează apetitul pentru imobiliare, oamenii se gândesc să-și păzească banii și să-i investească în imobiliare, unde valoarea lor va fi păstrată și chiar se va aprecia“, punctează Alexandru Mihai, adăugând că Nordis Group a vândut dintotdeauna offplan sau din timpul construcției, în proporție de 90%.

În schimb, pentru investitori, creșterea dobânzii va duce la mai multe oportunități pe piață, potrivit Colliers. “Cererea de locuințe va scădea, în condițiile în care oferta va crește. Vom vedea mai multe livrări, dar nu atâtea tranzacții. Ne așteptăm la o reașezare a raportului dintre creștere și ofertă, iar creșterile de preț vor fi de 0,5%“, concluzionează Gabriel Blăniță pentru Forbes România.