FacebookTwitterLinkedIn

România are o capacitate totală de producţie a energiei electrice de 18.545 de MW, cele mai multe centrale fiind hidro şi pe cărbune.

Conform statisticilor postate pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), la data de 11 martie, în ţara noastră hidrocentralele au o capacitate totală de 6.644 MW, ceea ce înseamnă 35,8% din total.
Pe locul doi sunt centralele pe cărbune – 3.092 MW (16,7%), urmate, la mică distanţă, de parcurile eoliene – 3.014 MW (16,3%), notează Agerpres. În ceea ce privește centralele pe hidrocarburi (gaz, păcură), acestea au o putere totală de 2.835 MW (15,4%), reactoarele nucleare – 1.413 MW (7,6%), panourile fotovoltaice – 1.393 (7,5%) şi centralele pe biomasă – 106,8 MW (0,6%).

În acest context, ministrul Mediului declara miercuri că țara noastră va trebui să repornească, în regim de forță majoră și cu caracter temporar, și centralele termice pe bază de cărbune, această soluție țintind dobândirea independenței într-un termen cât mai scurt.

„Dincolo de distrugerile provocate de război, Europa se află şi într-o criză energetică. Toate statele europene caută soluţii pentru reducerea dependenţei la importurile de gaze şi ţiţei din Rusia. În acest context Romania va trebui să facă paşi concreţi, raţionali în direcţia asigurării independenţei energetice. Identificăm soluţii ca toate capacităţile de producţie să fie finalizate în regim de urgenţă”, a explicat ministrul Mediului într-o postare pe Facebook.