FacebookTwitterLinkedIn

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) transmite românilor că nu există motive de îngrijorare cu privire la stocurile de produse alimentare, inclusiv ulei, precizând că România are suficiente stocuri de alimente cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile.

Preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, a purtat o discuţie cu reprezentanţii  Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), în contextul aglomerărilor de cumpărători, înregistrate, recent, în magazine.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a menţionat că acest lucru s-a întâmplat în urma unei false alarme propagate online.

„România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei. Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantităţi atât de mari de către un număr considerabil de cetăţeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obişnuită a lanţului comercial”, se arată într-un comunicat al instituției.

Totodată, ANPC a mai subliniat că se află în permanentă legătură cu reprezentanţii marilor retaileri, urmând a informa periodic consumatorii, cu privire la modul în care se derulează actul comercial, în concordanţă cu respectarea drepturilor lor.

„Simpla mutare a unor cantităţi mari de alimente de pe raftul magazinelor, în balcon sau cămară, realizează, în mod nejustificat, premisele risipei alimentare care se va crea, astfel, în următoarea perioadă. Am întâlnit asemenea situaţii, chiar la începutul pandemiei, consumatorii români convingându-se atunci că astfel de stocări de cumpărături sunt inutile, neexistând posibilitatea diminuării stocurilor sau a creşterii accelerate a preţurilor, în perioada următoare”, au  punctat reprezentanții Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.