Cautare
, Contributor

I am a Breaking News Editor, with a focus on covering important IT& C and Energy news. Have a news tip? DMs are open on Instagram @georgiana1costea or drop me an email at georgiana.costea@forbes.ro

Energie |
|

Angela Merkel apără un acord cu SUA pentru continuarea gazoductului Nord Stream 2

În timp ce state precum Ucraina se opun, Cancelarul german Angela Merkel încurajează continuarea proiectului gazoductului Nord Stream 2.  
Germany Nord Stream Gas Pipeline

Nord Stream 2, conducta în valoare de 11 miliarde dolari care permite transportul de gaz din Rusia în Germania, este aproape finalizată. În acest context, Germania, stat care susține proiectul, și Statele Unite ale Americii au anunțat un acord referitor la inaugurarea lui și, în special, s-au angajat să răspundă oricărei încercări a Rusiei de a folosi energia ca armă împotriva Ucrainei şi a altor ţări din Europa Centrală şi de Est.

Ucraina este împotriva finalizării Nord Stream 2, întrucât acesta va oferi Moscovei opţiunea de a opri tranzitul gazelor prin Ucraina, decizie care ar priva Kievul de taxe de tranzit de ordinul miliardelor de dolari şi i-ar pune în pericol securitatea. Cu toate acestea, acordul actual referitor la tranzitul gazelor prin Ucraina expiră în 2024. Alexei Miller, director general al Gazprom, a reiterat joi că Rusia este pregătită să prelungească acordul, doar dacă condiţiile comerciale vor fi corecte.

Acordul dintre SUA și Germania include și situația Ucrainei, iar cele două mari puteri se angajează să ajute Ucraina să primească taxe de tranzit odată ce Nord Stream 2, finalizat în proporţie de 98%, va deveni operaţional. Conducta ar trebui finalizată la sfârşitul lunii august şi pusă în funcţiune anul acesta.

Merkel a declarat joi că a primit asigurări din partea Rusiei că nu va folosi gazoductul ca armă, dar Berlinul este gata să reacţioneze cu sancţiuni dacă o va face.

“La urma urmei, nu suntem lipsiţi de instrumente pentru a face ceva”, a spus Merkel.

Cu toate acestea, ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a declarat jurnaliştilor că acordul SUA-Germania este prea slab.

“Există o problemă fundamentală … încă nu ne este clar dacă Rusia este gata să-şi îndeplinească obligaţiile şi partea să în mod corespunzător atunci când vine vorba de securitatea energetică a Ucrainei şi de menţinerea rolului Ucrainei ca stat de tranzit”, a spus Kuleba.

Ucraina a început consultări oficiale cu Uniunea Europeană şi Germania cu privire la Nord Stream 2, în timp ce predecesorul lui Kuleba, Pavlo Klimkin, a spus că se teme că Ucraina va fi exclusă.

“Nu suntem ascultaţi, nu căutăm soluţii la aceeaşi masă cu SUA, UE şi Germania aşa cum ar trebui. Nici măcar nu facem parte din proces. Facem o mulţime de afirmaţii emoţionale care au aceeaşi forţă că zăpada de anul trecut”, a spus el.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii