Cautare
, Contributor

Critic și istoric de artă, expert atestat al Ministerului Culturii, consultant al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I.

ForbesLife |
|

Andrey Remnev – your craft’s creation!

Cât de mult este influenţat un pictor de imaginile din copilărie, acele imagini care sunt „depozitate în spatele frunţii“?

Copilăria reprezintă o perioadă în care totul se întâmplă pentru prima dată. De aceea, toate stările rămân în amintire: state of the day, gusturi, mirosuri. Graţie acestor amintiri, pot să-mi aduc aminte de un loc, unde am întâlnit un anumit miros.

Este asemenea tradiţiei indienilor americani, care purtau cu ei selecţii de parfumuri. Dacă voiau să-și amintească un moment, miroseau în acea clipă o aromă, ca mai târziu, simţind aceleași note, să rememoreze acel moment. Eu am amintiri chiar și dinaintea vârstei de un an.

Ce înseamnă pentru un pictor rus conceptele de Libertate: libertate artistică, libertate de stil, libertate spirituală? Te întreb având în minte ultima scenă din filmul „Andrei Rublev“, în care, după ultimul detaliu cu icoana lui Iisus, apare scena cu patru cai liberi în ploaie.

Pentru mine înseamnă să fiu eu însumi. Nu există o altă cale de a-ţi păstra identitatea într-o profesie. Să te găsești pe tine – asta înseamnă libertatea. Calea Creatorului cuprinde multe probleme în viaţă și pasiuni, iar noi trebuie să alegem: fie să rămânem la același nivel, fie să creștem. Cel mai important lucru este să învăţăm să folosim calităţile care ne-au fost date de sus.

Există o relaţie între închipuire, visare sau imaginile trimise de o putere divină?

Experienţa mea artistică se bazează pe ceea ce mă înconjoară în viaţa reală. Visele sunt reflecţii ale lumii exterioare. Mi-e teamă să mă confrunt cu revelaţii divine.

Cât de importantă este legătura dintre felul în care vedem, obiectul văzut și puterea trimisă de dincolo?

În cazul meu, tot ce văd și încerc să portretizez reprezintă puterea mea from the bottom up.

Spui că tinereţea este deschisă către arta adevărată, asta înseamnă că trebuie să ucizi bătrâneţea în schimb?

Acum, orice informaţie înseamnă deschidere. Fiindcă predau la Institut, observ dorinţa tinerilor de a înţelege cum să reușească în artă și care sunt criteriile de evaluare pentru un artist.

Arta cuprinde mai multe straturi. Dintre toate, cea mai importantă este forma, pentru că aparţine eternităţii. De exemplu, olandezii adeseori pictau femei ușoare sau tineri care flirtează. Astăzi nu mai citim semnificaţia de atunci, vedem doar oameni îmbrăcaţi în haine frumoase. Dar putem admira forma artistică și arta ilustrării.

Care sunt sentimentele care te încearcă citind ultimele poezii ale lui Sergei Yesenin?

Să mori în viaţă nu-i o noutate,

Desigur şi-a trăi nu-i ceva nou.

Yesenin nu-mi este foarte apropiat, în schimb îl înţeleg pe Pasternak mai bine:

You’re holding me – your craft’s creation,
And carrying – your ring – to your case.

Legătura dintre Cuvânt și Imagine reprezintă esenţa noastră spirituală. Considerându-le Scriptură și Icoană, există texte sau paragrafe care te ajută la studiul vizual?

Cea mai interesantă experienţă a fost să citesc Biblia în alfabet chirilic, în traduceri paralele. Am descoperit multe despre mine atunci, în ceea ce privește reprezentarea vizuală. Fiindcă limbajul era foarte concis și sobru, acest lucru a însemnat o sursă de energie creativă.

Spui că principala condiţie a creativităţii adevărate este abilitatea de a înţelege senzorial lumea, având aptitudinea de a reda acele emoţii către privitor. Crezi că există o conexiune între felul în care explorezi caracterul uman și culorile pe care le folosești?

Culoarea și armonia picturilor mele sunt definite de aprofundarea felului în care înţeleg ceea ce este reprezentat.

Viaţa și pictura sunt împărţite în trei mari culori: alb, negru și gri, iar posibilităţile unui artist sunt restrânse, comparativ cu cele ale naturii. Însă dacă urmezi o formulă precisă, poţi reda prin arta ta modul în care vezi lumea.

CITEȘTE ȘI Colecţia Regală de Artă Contemporană

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii