FacebookTwitterLinkedIn

Andrei Sârbu, CEO SVN România

Evoluția companiei într-un cuvânt

Evoluția SVN România în 2020 a fost conform așteptărilor în contextul actual, dar și față de obiectivele stabilite la începutul anului, pe care am reușit să le îndeplinim.

Ne-am extins teritorial printr-un nou birou regional în Brașov, o piață aflată în continuă creștere, atât pe segmentul rezidențial cât și pe cel comercial (birouri, industrial, retail) – iar Brașovul va continua să crească semnificativ în anii următori.

În al doilea rând am dezvoltat departamentul comercial din cadrul companiei (birouri, terenuri, investment), atrăgând inclusiv consultanți cu experiență, ceea ce ne va permite să înregistrăm o activitate mai amplă pe aceste segmente segmente.

Pandemia și-a pus, desigur, amprenta asupra activității companiei – de altfel, toate companiile de consultanță imobiliară au înregistrat o scădere a activității, segmentul logistic fiind cel care a înregistrat cele mai bune rezultate. Și segmentul rezidențial a înregistrat rezultate satisfăcătoare, scăderile de tranzacții din primăvara fiind recuperate integral – la nivel național se înregistra în octombrie o majorare de 5,4% a numărului de tranzacții înregistrate în primele 10 luni.

Un factor îmbucurător, care denotă temeinicia pieței rezidențiale dar și a proiectelor noastre, este că toate că toate tranzacțiile cu antecontracte semnate înainte de 2020 s-au închis.

În ansamblu, a fost o scădere oarecum așteptată însă 2020 a fost mai bun comparativ cu estimările inițiale de la debutul pandemiei COVID-19.

Cele mai importante lecții

Nu consider că am învățat o lecție foarte importantă din contextul actual. Am spus încă din 2019 că deviza ”Construiește și vei vinde / închiria” nu va continua pentru o perioadă îndelungată și în consecință am conceput proiectele noastre într-un mod care să le facă cât mai competitive, indiferent de context.

Pandemia COVID-19 reprezintă un factor exogen dar chiar și în acest context am înregistrat rezultate similare în Cosmopolis, spre exemplu, care este poate cel mai amplu proiect rezidențial din România. Alte proiecte ale noastre, precum Aviației Park sau Belvedere Residences sunt vândute într-un procent foarte ridicat dinainte de a fi finalizate.

Eventualele minusuri și scăderi au fost cauzate exclusiv ca urmare a unui element care a influențat întreaga piață și economia în sine. Urmărind și evoluția indicatorilor macroeconomici și evoluția diferitelor sectoare economice, observăm că perioadele de inactivitate, cauzate de restricții, cât și starea generală de activitate au reprezentat principalii factori care au infuențat negativ economia.

Însă, întotdeauna este loc de mai bine și continuăm, cum am făcut de altfel în fiecare an, să ne perfecționăm și să identificăm noi modalități de îmbunătățire a rezultatelor proiectelor în care suntem implicați.

Prestația autorităților

Am traversat și traversăm o perioadă dificilă, cu care nu ne-am mai confruntat de sute de ani. În plus, inițial erau multe necunoscute, factorii aceștia influențând, evident, deciziile luate.

În ansamblu, România nu înregistrează cele mai negre rezultate în gestionarea pandemiei COVID-19 și sperăm că următoarele luni vor aduce rezultate din ce în ce mai bune.

Personal, nu sunt adeptul unor seturi de restricții totale la nivelul întregului teritoriu și vedem cum aproape toate statele nu își mai permit încă o perioadă de lockdown generalizat.

Strategia de business pentru 2021

Dorim să ne extindem în continuare prin birouri regionale în marile piețe regionale ale țării. La cerere, toți consultanți pot furniza diferite servicii de specialitate în alte orașe însă prezența locală, prin consultanți specializați care cunosc în detaliu piața locală, oferă un avantaj imbatabil.

Avem deja două birouri regionale în Brașov și Cluj – Napoca și dorim să continuăm extinderea – putem observa tot mai multe proiecte ample în orașe precum Constanța, Iași, Sibiu, Oradea sau Timișoara.

Avem ca obiectiv și extinderea echipei și vom face cu siguranță recrutări în 2021.

Nu în ultimul rând, ne dorim continuarea procesului de dezvoltare a activității pe segmentele spațiilor de birouri, terenuri și tranzacții de investiții.

Provocări în 2021

Eficacitatea vaccinurilor aflate în fazele finale de dezvoltare va fi decisivă în 2021. Într-un scenariu pozitiv și așteptat, în care pandemia COVID-19 va fi încetinită puternic, vom conștientiza mult mai bine efectele economice ale actualului context. Astfel, o eventuală recesiune economică globală, însoțită de tensiuni sociale, reprezintă principalele îngrijorări personale pentru 2021. Însă, observând cum a revenit consumul începând cu lunile de vară, există premise pozitive.