Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Tech |
|

Andrei Cionca, inițiatorul ROCA X, fond românesc de investiții în start-up-uri tech: „Credem că va urma o perioadă de revitalizare a industriei de IT din Europa”

Fondul de investiții românesc ROCA X, adresat companiilor din tehnologie, a investit, în șase luni, 600.000 de euro în cinci start-up-uri locale.
start-up shutterstock_334693031

ROCA X este o inițiativă românească, un fond de investiții în tehnologie, destinat afacerilor disruptive la început de drum.

„50% dintre fondatorii de afaceri din Silicon valley sunt europeni. (…) Noi credem că va urma o perioadă de revitalizare a industriei de IT din Europa”, a spus Andrei Cionca, inițiatorul proiectului si președintele Consiliului de Supraveghere al ROCA X. El este și fondator și CEO al CITR Group (Casa de Insol­venţă Transilvania).

Echipa ROCA X a constatat nevoia unui fond de investiții pornind de la faptul că 90% dintre tinerii IT-iști români lucrează în outsourcing. „Pentru a crea valoare trebuie să diminuăm acest procent. Au nevoie de capital, acesta este principalul motiv pentru care vedeți efervescență pe piața locală pentru care tot apar fonduri.”

ROCA X se adresează antreprenorilor cu idei revoluționare din zona de tehnologie, în stadiu de MVP sau prototip, în industrii precum: blockchain, AI, fintech, cât și tendințele nou apărute în tehnologie, derivate din dimensiunile noi ale dezvoltării societății și umanității.

Până la finalul anului 2019, ROCA X are în plan să investească în start-up-uri 2,7 milioane de euro, până la finalul anului 2020 are în plan investiții de 5 milioane de euro, iar până la finalul lui 2021, 10 milioane de euro.

Din suma de 2,7 milioane de euro, ROCA X a investit, în 6 luni de activitate, 600.000 de euro, în cinci start-up-uri. Afacerile cuprinse în portofoliul ROCA X la momentul actual sunt: Feeel, platformă digitală europeană care centralizează accesul la servicii de sănătate, Beez – o soluție de cashback, Feexers – marketplace pentru servicii de household & beauty, Betmarkets – o soluție ce transformă pariurile sportive în instrumente de investiție și PatchAI, asistent virtual pentru pacienții implicați în teste clinice.

ROCA X urmărește să identifice ideile fresh din piața europeană, cu un focus axat pe afacerile din zona tehnologiei, al căror potențial îl evaluează și validează echipa de specialiști din spatele inițiativei. ROCA X funcționează ca un gadget care convertește know-how-ul și expertiza echipei în resurse direcționate către accelerarea evoluției afacerilor inovatoare. Convingerea mea e că astăzi suntem în punctul în care toate business-urile de succes au nevoie de componente importante de tehnologie. Ne propunem să identificăm valoarea antreprenorilor care au îndrăzneala să creadă că viitorul le aparține și să le oferim knowledge de management prin care să modeleze ei înșiși acest viitor”, a declarat Andrei Cionca, inițiatorul proiectului si președintele Consiliului de Supraveghere al ROCA X.

În acest moment în pipe line-ul ROCA X sunt aproape 20 de  companii, aflate în diverse stadii de analiză: companii de fintech, proptech, bigdata&AI precum și start-up-uri din domeniul medical și energie verde. Aceste plasamente rapide dovedesc nevoia acută a unui astfel de instrument financiar flexibil și rapid.

În timp ce sursele tradiționale de finanțare se bazează exclusiv pe metrici și indicatori ai succesului pentru a maximiza profitabilitatea investițiilor, ROCA X ține cont și de potențialul de creștere, alăturând la criteriile standard o viziune financiară curajoasă.

Într-un peisaj european și local unde nevoia de finanțare este în creștere, ROCA X alege să activeze în principal în primele etape de finanțare (de tip Seed și Series A funding), aceasta fiind zona cea mai puțin acoperită de opțiuni de investire. De aceea, pe lângă capitalul plasat inițial de ROCA X, companiile din portofoliu vor necesita și runde ulterioare de finanțare, care să le asigure creșterea accelerată dorită. Fiind un partener implicat, ROCA X își dorește să fie parte a procesului de creștere al acestor start-up-uri.

Acționarii fondatori ai ROCA X sunt persoane fizice si juridice exclusiv române, aflate în proporție majoritară la prima investiție în domeniul tehnologic.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii