FacebookTwitterLinkedIn

Un raport recent realizat pentru ARPIM de PriceWaterhouseCoopers, arăta că sectorul medicamentelor inovatoare genera, la nivelul anului 2020, în jur de 11.600 de locuri de muncă în România. Din total, 2.700 de joburi erau generate strict de companiile membre ale ARPIM, care reprezintă o asociere de 27 de companii producătoare de medicamente inovatoare, iar circa 9.000 de locuri de muncă de prestatorii de servicii pentru membrii asociației.

Și totuși cifrele sunt în scădere în ultimii ani. „Industria farma din România e supusă unor presiuni mari, care au generat la un moment dat evoluții contradictorii de-a lungul ultimilor 15 ani. Astfel, în 2014, sectorul medicamentelor inovative genera 16.700 locuri de muncă, din care 3.400 direct de companiile producătoare de medicamente inovative (…), deci s-au pierdut cam 5.000 de joburi într-un interval relativ scurt”, explică Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente.

În schimb, Andreea Videanu, Director HR al Servier Pharma, unul dintre cei mai cunoscuți producători francezi de medicamente, cu o prezență de 30 de ani pe piața din România, are o perspectivă optimistă asupra pieței muncii din acest sector de nișă. Ea explică cum, în cadrul Servier, se pune accentul pe motivația personală a angajaților, pe găsirea unor candidați care să-și înțeleagă bine și să-și accepte rolul care privește ajutorarea pacienților din România.

Andreea Videanu, Director HR la Servier România

În cifre, compania tratează 12% din populația adultă a țării, iar cei 300 de angajați sunt responsabili, în mod indirect, fiecare, de aproape 7.000 de persoane. „Or acest lucru ne face mai responsabili, mai loiali. Putem spune că aproximativ 2 milioane de pacienți sunt mai bine datorită muncii noastre.”, punctează Andreea Videanu pentru Forbes.

Ea caracterizează piața muncii din zona farma ca fiind una matură, în care contează mult valorile la care aderă oamenii, valori care nu sunt doar niște simple cuvinte. „În Servier suntem atenți la motivația oamenilor. Fiecare dintre noi se implică în mod direct pentru binele pacienților din România”, punctează Directorul de HR al Servier România.

Însă o altă caracteristică a acestei piețe este complexitatea sa și faptul că reprezintă o permanentă provocare. În același timp, fiind într-o dinamică continuă, piața a reușit să se reașeze după pandemie, atât din perspectiva beneficiilor, a modului de lucru flexibil, cât și din perspectiva nevoilor diferite ale generațiilor. Unul dintre factorii motivaționali ai tinerilor care pornesc pe acest drum este și perspectiva de a lucra într-o companie inovatoare, care poate oferi un parcurs de dezvoltare interesant și o carieră plină de satisfacția de a contribui la binele oamenilor.

„În cea mai mare parte, în domeniul nostru putem să vorbim despre angajați maturi, cu studii superioare. Dar, acum câțiva ani ne puteam baza pe candidați cu background medical, iar pool-ul de candidați era foarte omogen. În prezent, acesta s-a schimbat și a devenit foarte divers, fiind dictat și de schimbările legislative, la nivel de remunerare a cadrelor medicale. În ceea ce privește companiile din industria pe care o reprezint, am mai putut constata că acestea, ca și noi, atrag destul de ușor candidații, având în vedere imaginea pe care o au rolurile din industria noastră. Să ajungi să lucrezi într-o companie inovatoare reprezintă un nivel superior al evoluției lor profesionale, acesta constituind în sine un factor motivator al schimbării de job, ceea ce ne ajută foarte mult”, a explicat Andreea Videanu la emisiunea Reinventarea României.

Și Dan Zaharescu a remarcat faptul că piața muncii din industria farma este într-o dinamică continuă, atât din perspectiva beneficiilor, cât și a modului de lucru, mai puțin focalizat pe rigorile prezenței într-un anumit birou. Nevoia de flexibilitate s-a dovedit a fi unul dintre factorii cei mai importanți ai schimbărilor generate de pandemie și de perioada de după. În ceea ce privește satisfacția salarizării din acest domeniu, Zaharescu precizează că sănătatea nu e un domeniu răsfățat cu resursele financiare, lucru reflectat și în evoluțiile din ultimii ani.

Dan Zaharescu, Director Executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente

Cele 5.000 de slujbe pierdute din 2014 încoace sunt cauzate, printre altele, și de presiunile pe care le suportă industria farma din țară, în general în zone înalt calificate, de cercetare și producție. Apoi, provocări vin și dinspre generațiile următoare, având în vedere că, în ultimii ani, locurile la Facultățile de Farmacie nu s-au ocupat, spre deosebire de cele de la Medicină, unde competiția este acerbă. De ce? În multe cazuri, farmacistele din sistemul comercial sunt remunerate la fel ca un asistent de vânzări dintr-un centru comercial, chiar dacă ele au o înaltă calificare.

„Interesul a scăzut dramatic, generat de nivelul relativ scăzut de salarizare și perspectivele reduse ale farmaciștilor în acest domeniu. Acesta este un lucru foarte periculos, care ne face să ne gândim care va fi viitorul acestei profesii în România, dacă nu se iau măsuri de corectare a situației”, punctează Directorul Executiv al ARPIM.

În ceea ce privește provocările aflării de candidați potriviți și, mai apoi, a retenției acestora și a implicării lor în munca echipei, acestea sunt prezente pentru toată lumea, dar Andreea Videanu consideră că depinde de unghiul în care le privim lucrurile. Iar dacă provocările sunt luate ca elemente de învățare, se vor putea maximiza multe aspecte. 

În cazul Servier România, provocarea mai mare este în zona de entry level, unde există o dinamică crescută. Dar compania e recunoscută de candidații de pe piața muncii „ca o școală, pentru că standardele noastre se văd și se cunosc. Aici este secretul, în a reuși să atragi candidații, de aceea suntem norocoși pentru că am reușit să miniminzăm provocările. Noi prețuim oamenii, ei ne definesc, ne dau tonul, ne ghidează comportamentul, iar atenția noastră e concentrată pe angajați”, adaugă ea. 

Pe lângă valori și scopuri nobile, esențiale într-un astfel de domeniu care are legătură cu sănătatea oamenilor, în mod evident este foarte importantă zona de dezvoltare a angajaților, accesul acestora la oportunități de carieră, iar pentru Servier atragerea de talente nu reprezintă ceva punctual, ci face parte din brandingul companiei. În acest sens, Servier a dezvoltat și un proiect numit „Laboratorul de bine”, care pleacă de la ideea de motivare, proiect care a obținut multe premii de la organizațiile din domeniu.

Nici fenomenul Marea demisioneală nu a fost observat la Servier România, unde colectivul are parte de „un mediu echilibrat, cu oameni maturi și cu experientă.” Andreea explică faptul că se merge pe un management proactiv, pentru a face față provocărilor și printr-un focus constant pe zona de engagement, pentru a ține organizația într-o zonă cât mai sănătoasă. 

De ani la rând, compania derulează sondaje Galup pentru a-și cunoaște și menține oamenii, iar rezultatele arată bine: sunt 40 de colegi motivați la un coleg nemotivat. „În cadrul Servier, 75% dintre colegi sunt motivați la locul de muncă, de 5 ori mai mult decât în Europa, unde 14% sunt angajați motivați”, precizează reprezentanta Servier.

Iar când se gândește la cuvântul definitoriu al pieței muncii din domeniul farma, Andreei îi vine în minte conceptul de „siguranță”. Este ceea ce vrea să le insufle oamenilor, o stare de bine pe care aceștia să o aibă atunci când vin să muncească. În plus, se ghidează după un credo care spune că <<Iubește ceea ce faci, și nu vei munci niciodată>>. Pe acesta și-ar dori să-l regăsească în fiecare din echipa Servier România.