FacebookTwitterLinkedIn

O analiză realizată de CBRE România relevă că județul Timiș reprezintă un centru vital al agriculturii românești, fiind primul ca suprafața agricolă, și al doilea în ceea ce privește suprafața terenurilor cultivate în regim ecologic.

Conform datelor, județul Timiș deține cea mai mare suprafață agricolă, de peste 693.000 de hectare. În plus, județul din vestul României atrage un interes semnificativ și în creștere din partea investitorilor, reprezentând 5% din totalul tranzacțiilor cu terenuri agricole la nivel național în 2023.

„Județul Timiș, cu un potențial agricol semnificativ din punct de vedere al condițiilor climatice favorabile și solurilor fertile, atrage interesul investitorilor datorită oportunităților de dezvoltare ale zonei. În anul 2023, tranzacțiile cu terenuri agricole în județul Timiș au reprezentat 5% din totalul per țară. Mai mult, în primele două luni ale acestui an au fost încheiate aproximativ 850 de tranzacții, marcând o creștere de 31% comparativ cu perioada similară a anului precedent”,explică  Mădălin Aresmerițoaie, Senior Consultant Industrial & Logistic Services, CBRE România.

Județul Timiș se evidențiază prin oportunități diverse de dezvoltare, aflându-se pe primul loc la nivel național în ceea ce privește suprafața arabilă, cu o cifră de 530.808 hectare.

Printre oportunitățile de investiție din zona Timișului se remarcă un lot de 1.500 de hectare, situat la aproximativ 10 km distanță de Recaș și la 35 km nord de Timișoara. Aflându-se la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de granițele cu Ungaria și Serbia, terenul este amplasat strategic pentru a facilita accesul la piețele internaționale.

De asemenea, fermierii timișoreni sunt recunoscuți pentru faptul că adoptă practicile agriculturii regenerative.

„În județul Timiș se cultivă aproape 60.000 de hectare în sistem ecologic, clasându-se pe locul doi în topul județelor care practică acest tip de agricultură. Prin agricultura ecologică, ne referim la practicile care nu utilizează produse chimice și nici organisme modificate genetic, ci tehnologii de cultivare specifice, fiind singurul tip de agricultură reglementat prin cerinţele standard. Agricultorii apelează la aceasta ca urmare a cerințelor tot mai mari pentru produsele certificate ecologic”, subliniază Ion Toncea, președintele Asociației pentru Agricultura Durabilă în România și Șeful Laboratorului de Agricultură Ecologică INCDA Fundulea.

Însă, în pofida potențialului agricol al zonei, agricultorii din această zonă se confruntă cu problema pieței de desfacere. În contextul internațional, exporturile determină o pierdere de capital din partea fermierilor români, precum și o scădere a prețurilor pentru materia primă, determinând incapacitatea fermierilor de a-și asigura cheltuielile, și dependența acestora față de instituțiile financiare. Un alt sector slab dezvoltat în zona Timișului îl reprezintă cel zootehnic. Există un potențial ridicat în ceea ce privește creșterea animalelor și a păsărilor, în special ovine, bovine și porci, ca urmare a producției de cereale și leguminoase.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania