FacebookTwitterLinkedIn

Ca urmare a noului context geopolitic, România ar putea atrage noi investiții în valoare de până la 2 miliarde de euro până la finalul anului, conform datelor publice și negocierilor existente în piață la jumătatea anului, analizate de ONV LAW. 

România este pe un trend ascendent în ceea ce privește atractivitatea investițională, volumul investițiilor străine crescând cu peste 50% până la jumătatea anului curent, în comparație cu aceeași perioada din 2021, potrivit analizei.

“România se află într-o poziție avantajată în acest moment, așa cum nu a fost de multe ori în istoria sa. Alături de siguranță teritorială, România trebuie să asigure investitorilor străini stabilitate fiscală și predictibilitate, precum și un mecanism birocratic mai flexibil. De asemenea, este necesară o strategie de educație solidă, pentru pregătirea următoarelor generații care vor constitui forță de muncă locală. Acesta ar putea fi un moment determinant pentru România, pentru mulți ani de acum înainte”, declara Radu Nemeș, Managing Partner ONV LAW. 

Ucraina a reprezentat până recent un punct strategic important pentru multe companii globale care au avut în plan investiții majore de business în țară vecină, în principiu datorită facilităților fiscale și a forței de muncă accesibile. Războiul declanșat la începutul anului a schimbat însă perspectivele, iar România se numără acum printre țările care absorb o mare parte a capitalului străin disponibil, alături de Polonia. Alături de noi investiții preconizate, mai multe companii și-au relocat sau au în plan să își mute activitatea din Ucraina sau Rusia în țară noastră. 

Domenii precum sectorul automotive, IT&C, retail sau logistic sunt cele în care se prefigurează noi investiții. Zonele care prezintă interes pentru investitori cu capital străin sunt cele din apropierea Capitalei, cele din Banat și Crișana, datorită apropierii de vestul Europei, dar și cele din Moldova, din vecinătatea Ucrainei. 

Și sectorul agribusiness va înregistra o creștere a investițiilor străine în perioada următoare, în special pentru producția de îngrășăminte sau procesare, apreciază specialiștii ONV LAW. Deja 4 companii din Ucraina și Rusia au anunțat relocarea activităților în zona de sud a României.

Între companiile care intenționează să investească în România în perioada următoare se numără grupuri originare din Italia, Germania, Franța și SUA, potrivit analizei.