FacebookTwitterLinkedIn

Decizia Băncii Centrale Europene (BCE) de lansare a unui euro digital în următorii ani înseamnă că a sosit momentul ca această nouă încarnare a banilor să își demonstreze valoarea.

Câteva țări au introdus monede digitale ale băncilor centrale (CBDC), China testează un prototip de yuan cu 200 milioane de utilizatori, India se pregătește pentru un program-pilot similar și alte aproximativ 130 de țări, reprezentând 98% din economia mondială, explorează această perspectivă a banilor digitali, scrie Reuters.

Mișcarea BCE de a stabili un proiect-pilot care ar putea duce la o monedă digitală pentru cele 20 de țări din zona euro, ar putea deveni un model adoptat la nivel mondial.

Susținătorii banilor digitali spun că CBDC-urile vor moderniza plățile cu noi funcționalități și vor oferi o alternativă la numerarul fizic.

Există însă întrebarea de ce CBDC-urile reprezintă un progres, având nivelul redus de acceptare în țări precum Nigeria. De asemenea, crește și îngrijorarea publicului cu privire la aceste monede digitale, manifestată prin proteste împotriva planurilor BCE.

Bancherii comerciali se îngrijorează de costuri și posibile pierderi de depozite, deoarece clienții și-ar putea muta banii în conturile băncii centrale, în timp ce țările în curs de dezvoltare se îngrijorează că un dolar, euro sau yuan digital ușor accesibil ar putea provoca ravagii în sistemele lor.

Planul BCE „este o afacere foarte mare și o mare parte din restul lumii urmărește acest lucru îndeaproape. Este una dintre cele mai mari bănci centrale, așa că, dacă vine cu răspunsuri la problemele de confidențialitate și securitate cibernetică și capacitatea de a o folosi offline, va avea o mare influență”, a spus Josh Lipsky de la Atlantic Council.

Băncile centrale din lume au fost reticente să intre în acest joc în urmă cu cinci ani, când Facebook a lansat planuri pentru o monedă digitală proprie. Acum, totuși, factorii de decizie politică nu au convins încă pe prea mulți de ce sunt necesare CBDC-urile.

Fabio Panetta, membru al Comitetului Executiv al BCE care supraveghează activitatea băncii legată de euro digital, a declarat că moneda digitală va reduce ceea ce el a numit o dependență excesivă de sistemele de plată cu cardurile de credit din SUA. Dar experții nu sunt convinși.

„Încă nu este clar care este lucrul care ar putea fi făcut cu un CBDC dar nu și cu banii băncilor comerciale”, a declarat directorul general al tehnologiilor avansate al Barclays, Lee Braine, care a fost implicat în unele dintre Proiectele de liră sterlină digitală ale Băncii Angliei.

Datele din această lună din Bahamas, care a lansat prima monedă digitală din lume în 2020, au arătat că tranzacțiile personale ale SandDollarului au scăzut cu 11% în primele șapte luni ale anului, în timp ce reîncărcările portofelului electronic s-au prăbușit de patru ori.

Un document al Fondului Monetar Internațional din luna mai a descris adoptarea publică a eNaira din Nigeria drept „dezamăgitor de scăzută”, cu 98,5% din portofelele digitale rămase nefolosite.

Lipsky de la Atlantic Council a spus că acest lucru ar putea începe să definească un standard mondial, așa cum a făcut VHS la începutul erei casetelor video, dar „întrebarea de pe buzele tuturor este cum îmbunătățește acest lucru sistemul financiar? Pentru că doar despre ce este vorba cu adevărat”.