FacebookTwitterLinkedIn

Pe o piaţă care ar putea rivaliza cu vânzările anuale de 6 miliarde de dolari ale vaccinurilor pentru gripă, marii producători de vaccinuri împotriva COVID-19 ar putea obține miliarde de dolari, potrivit analiştilor şi investitorilor în sectorul sănătăţii, transmite Reuters.

Companiile au declarat că se aşteaptă ca persoanele complet vaccinate să aibă nevoie de o doză suplimentară din vaccinurile lor, în vederea unei imunizări mai îndelungate în fața noilor variante de coronavirus. 

Mai multe guverne din lume, inclusiv state precum Chile, Germania şi Israel, au decis să ofere doze de rapel cetăţenilor în vârstă sau persoanelor cu sistem imunitar slab, din cauza răspândirii variantei Delta. De asemenea, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat o doză de rapel din vaccinurile de la Pfizer şi Moderna pentru persoanele cu sistem imunitar mai slab.

Pfizer, alături de BioNTech, şi Moderna au realizat cumulat vânzări de vaccinuri pentru Covid-19 de peste 60 de miliarde de dolari, pentru 2021 şi 2022. 

Pentru viitor, analiştii din domeniul sănătății au prognozat venituri de peste 6,6 miliarde de dolari pentru vaccinul Pfizer/ BioNTech şi 7,6 miliarde de dolari pentru Moderna în 2023, în principal din vânzările de rapel.

Piața anuală s-ar putea menține la o valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari, dat fiind faptul că există o competiție stransă între producători.