
Ambalajele supradimensionate cauzează costuri suplimentare de 33,7 milioane de lei și generează 600.000 de transporturi de livrare inutile, relevă un studiu realizat de DS Smith. Totodată, din cauza ambalajelor prea mari, clienții primesc în fiecare an circa 9,8 milioane de metri cubi de aer.
Din aceste motive, anual sunt eliberate în atmoferă peste 10.500 de tone de CO2 și sunt folosite suplimentar 25.000 de tone de carton, 71 de milioane de metri pătrați de bandă adezivă și nouă milioane de metri cubi de material de umplutură.
Consumatorii spun că ar dori să primească ambalaje fabricate din surse alternative regenerabile (46%), ambalaje care să se potrivească perfect cu articolele cu forme ciudate (33%) și ambalaje impermeabile (36%).
În fiecare lună sunt expediate 25 de milioane de colete prin intermediul cumpărăturilor online, iar studiul a arătat că, deși 93% dintre întreprinderile care vând bunuri online recunosc că folosesc ambalaje care nu sunt de dimensiuni potrivit, peste jumătate dintre acestea se concentrează pe posibilitățile de reciclare (55%) și puțin sub o treime pe capacitatea de reutilizare (30%) a ambalajelor.
DS Smith deține în România un centru de coordonare a operațiunilor de reciclare în București, două depozite de reciclare în Otopeni și Cluj-Napoca, o fabrică de hârtie la Zărnești, două fabrici de ambalaje la Ghimbav și la Timișoara și trei puncte de lucru, în Pitești, Timișoara și Otopeni, unde lucrează 650 de angajați.