FacebookTwitterLinkedIn

Amazon.com Inc va investi pentru prima dată în afara fondurilor de venture capital cu care s-a parteneriat până acum și a declarat ieri că are în plan crearea unui fond de $150 de milioane care să ajute antreprenorii din categoriile mai puțin reprezentate, potrivit Reuters.

Retailerul online va investi banii pe parcursul anului 2023 în peste 10 fonduri care vor investi la rândul lor în aproape 200 de companii aflate în stadiu incipient, înainte de seed sau la stadiul de seed. Focusul sunt categoriile de antreprenori de culoare, latino, femei, populații indigene și diverse orientări sexuale (LGBTQIA+), potrivit declarației Amazon, preluate de Reuters.

Compania estimează că inițiativa aceasta va aduce randament bun și, de asemenea, noi produse dezvoltate pentru beneficiul clienților, a declarat Nick Komorous, vice-președinte pentru corporate development. “Există informații multiple care arată randamente potențiale bune dacă susținem aceste grupuri și echipele noastre vor avea și mai multe produse pe care să le prezinte în piață,” a declarat acesta pentru Reuters.  

În același timp, “investitorii au devenit mai precauți cu privire la stadiul curent al economiei, așa încât nevoia de fonduri este și mai stringentă.”

Știrea fondului Amazon vine după un anunț similar al PayPal Holdings Inc făcut anul trecut, prin care au fost dedicate $100 de milioane spre fonduri care investesc în afacerile fondate de femei.

În istoria sa recentă Amazon a făcut uneori pași greșiți cu privire la abordarea diversității, iar recent a pierdut doi dintre cei mai buni lideri seniori de culoare ai organizației.

Compania rămâne un jucător minor în zona venture capital, la mare distanță de rivalul său Alphabet Inc, care are în management peste $8 miliarde.

Fondul Alexa al retailerului, în prezent de $200 de milioane, a investit direct în companii orientate spre tehnologii de recunoaștere a vocii. Cu toate acestea, Amazon a fost criticat pentru că a lansat produse care fac concurență start-up-urilor în care a investit.

Komorous a spus că faptul că Amazon este co-investitor – limited partner – nu trebuie criticat ci, în schimb, văzut ca o “forță multiplicatoare”, care atinge antreprenori cu afaceri la început de drum. Amazon va susține fondatorii companiilor fără a pretinde un loc în consiliul de administrație și va putea investi în mai multe stadii ale aceleiași companii.

Compania a făcut până acum patru investiții prin inițiativa “Catalytic Capital”, inclusiv în fondul Techstars Rising Stars, care oferă câte $100,000 antreprenorilor fără buzunare adânci, potrivit anunțului de pe website-ul Amazon.

Alte investiții ale Amazon sunt Collide Capital, Share Ventures și Elevate Future Fund.