
Dacă Guvernul își va juca rolul de societate pe acțiuni (S.A.) ce are ca obiect principal de activitate conducerea economiei naționale, atunci mediul de afaceri va prospera în orice context, consideră Alin Burcea, proprietarul agenției de turism, Paralela45.
Alin Burcea este proprietarul agenției de turism Paralela45, una dintre primele trei agenții de turism private înființate după 1989. Astăzi, Alin Burcea, în calitatea sa și de prim-vicepreședinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), consideră că România are la îndemână o rețetă prin care mediul de afaceri autohton se poate dezvolta nestingherit.
„Pentru a ne dezvolta, trebuie să privim economia națională ca pe un business ce trebuie să evolueze constant, indiferent de vremuri”, explică Alin Burcea. „În opinia mea, Guvernul trebuie să fie conștient în a-și exercita cât mai bine rolul pe care-l are: acela de societate pe acțiuni care conduce economia națională”, schițează modelul ideal în care mediul de afaceri românesc poate prospera, fostul secretar de stat în ministerul Turismului din perioada 2001 – 2002.
Potrivit lui Alin Burcea, aceasta este rețeta de succes pe care o implementează și alte state din afară, așa se explică și implicarea puternică a autorităților străine din ultima perioadă, cel puțin în promovarea propiilor țări ca destinații turistice spectaculoase.
„În celelalte state se înțelege la nivel guvernamental că turismul este un business. Și la noi se înțelege acest lucru, însă până la un punct”, subliniază cofondatorul ANAT.
În acest context, care este de fapt scopul unui ministru? Cum poate el să-și câștige notorietatea și aprecierea? Este un lucru pe cât de simplu în teorie, pe atât de complex în practică, susține Alin Burcea. „Dacă la finalul mandatului său de ministru, companiile din domeniul pe care-l conduce câștigă mai bine, au un rulaj mai bun, și implicit o evoluție pozitivă, atunci este clar că acesta și-a dus la bun sfârșit obiectivele”.
Ca un exemplu de model de curaj și de un marketing bun care au adus avantaje semnificative vecinilor noștri bulgari în ultimul an, Alin Burcea amintește decizia luată anul trecut de ministrul Turismului din Bulgaria, care a înțeles că în vremurile grele provocate de criza sanitară, economia țării poate fi revigorată prin creșterea numărului de turiști străini.
„Apropo de reinventări, anul trecut autoritățile din Bulgaria au luat o decizie istorică. Ministrul Turismului a avut curajul să impulsioneze industria aceasta prin renunțarea la orice documente cu privire la starea de sănătate privind COVID-19 pentru turiștii români. Efectul? Numai agenția noastră a înregistrat o creștere spectaculoasă pe pachetele turistice pentru Bulgaria”, susține Alin Burcea.
În 2021, agenția de turism Paralela45 a raportat un număr de 8.000 de turiști români care au ales ca destinație turistică Bulgaria, cea mai mare vânzare a agenției pe această destinație.
Paralela45 și-a început activitatea pe piața turismului local în martie 1990, cu vacanțe pe litoral, în zona montană și în stațiuni balneo, iar prima excursie externă a fost organizată la Istanbul. Șase ani mai târziu a intrat pe piața charterelor cu zboruri spre Antalya. Destinatia este operată, fără întrerupere, de 26 de ani, și de mai bine de 10 ani se zboară spre Antalya nu numai din București, ci din aproape toate orașele cu aeroport ale României. Cursele charter spre Antalya sunt organizate în timpul sezonului estival (din aprilie până la final de octombrie), dar și de revelion.
În prezent, Paralela45 are în jur de 200 de angajați și pentru 2022 și-a bugetat un volum de vânzări de 50 de milioane de euro, în creștere față de 2021.