FacebookTwitterLinkedIn

Mulți dintre aliații Franței au respirat ușurați luni după ce partidul de extremă dreaptă al lui Marine Le Pen nu a reușit să câștige alegerile anticipate, dar au notat că o coaliție complicată dintr-un parlament suspendat ar putea, de asemenea, să creeze probleme pentru Europa, potrivit Reuters.

Adunarea Națională a lui Le Pen era favorită să câștige alegerile, crescând riscul primului guvern de extremă dreaptă al Franței de la al Doilea Război Mondial și amenințând să răstoarne politica economică și externă în a doua cea mai mare economie din zona euro.

În special aliații Ucrainei se temeau că un guvern condus de Le Pen ar putea fi indulgent cu Moscova și ar putea reduce ajutorul militar de care depinde Kiev.

Înfrângerea Adunării Naționale semnalează cel puțin un recul temporar împotriva unei ascensiuni a extremei drepte în Europa, dar ar putea prevesti o perioadă de instabilitate cu un nou guvern într-o „coabitare” incomodă cu președintele Emmanuel Macron.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că guvernul său este „ușurat” că Macron nu va face concesii lui Le Pen. Vicecancelarul Robert Habeck a lăudat, de asemenea, eforturile de a preveni „derapajul către naționalism și, astfel, de a muta Europa în ape și mai dificile.” „Dar, cu toate acestea, rezultatul alegerilor va reprezenta acum o provocare enormă, în special pentru Franța însăși, dar, desigur, și pentru Europa, care se află în prezent în faza de reorganizare după alegerile europene, și, de asemenea, pentru relația franco-germană,” a adăugat Habeck.

Nikos Androulakis, liderul partidului socialist PASOK din Grecia, a declarat că poporul francez a „ridicat un zid împotriva extremei drepte, rasismului și intoleranței și a apărat principiile atemporale ale Republicii Franceze: libertate, egalitate, fraternitate.”

Potrivit Reuters, un oficial al UE a numit rezultatul o „ușurare enormă”, dar a adăugat: „ce înseamnă asta pentru Europa în viața de zi cu zi rămâne de văzut.” Un diplomat senior al UE și-a exprimat, de asemenea, ușurarea că nu s-a văzut o orientare către ceea ce ei au numit extrema dreaptă.

Un purtător de cuvânt al noului prim-ministru britanic, Keir Starmer, a numit Franța unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Regatului Unit, dar a adăugat că va lucra cu orice guvern.

Fii la curent cu tot ce contează în business-ul din România și abonează-te la canalul nostru de Whatsapp Forbes Romania.