FacebookTwitterLinkedIn

Perioada actuală, mai ales în zona de carantină totală, a forțat România să se uite la ce înseamnă digitalizarea și lucrul de acasă, iar mediul privat a îmbrățișat din plin oportunitățile aduse de această criză. Însă, în ceea ce privește sectorul public, Alexandru Lăpușan, CEO și Co-fondator Zitec susține că a resimțit o reticență puternică, iar oamenii “aproape fățis se opun de foarte multe ori digitalizării”. Mai exact, sunt instituții de stat care au organizat mini-greve împotriva digitalizării, așa că “trebuie să fim conștienți cu ce avem de-a face acolo”, punctează el.

“Trebuie să înțelegem că sunt foarte mulți funcționari publici care își simt securitatea locului de muncă atacată de orice roboțel care vine și le automatizează pentru că de multe ori nu adaugă ei o valoare prea mare acelei instituții și trebuie să gasim aici soluții care să permită digitalizarea fără a le arăta ușa. Deci trebuie să ne gândim un pic și la partea socială, la educația pe care acești oameni o au și la fricile pe care le au. Înteleg perfect ce face digitalizarea respectivă doar că le este teamă că vor rămâne fără un loc de muncă”, spune Alexandru Lăpușan.

Însă, cu toate acestea, instituțiile publice au arătat o deschidere foarte mare în ceea ce privește digitalizarea, iar CEO-ul Zitec precizează că a observat o tendință la nivelul central de a adopta soluții gratuite și trage un semnal de alarmă în acest sens. Pe de altă parte, el consideră că ar trebuie să existe o oarecare presiune asupra sectorului public de a continua cu digitalizarea, iar în ceea ce privește abordările centralizate, este de părere că ar trebui evitate.

“Mai degrabă să ne uităm la mediul privat cum rezolvă problemele. Tot timpul mediul privat va rezolva mai bine și va veni cu soluții mai bune. Tendința e de centralizare și nu ne va ajuta. Ne va duce într-un alt blocaj”, afirmă el.

În plus, Alexandru Lăpușan mai spune și că autoritățile ar trebui să creeze mecanismele prin care să ajute mediul privat.

“Lucrurile vor arăta altfel. Cred că trebuie să ne uităm un pic la ce înseamnă această modificare în dinamica modului de lucru în companii. Trebuie să fim foarte atenți la ce înseamnă acest mental health. Guvernanții trebuie să creeze cadrul necesar și se fac pași în zona asta. Există un proiect de lege în parlament pentru eliminarea hârtiei din instituțiile publice. Nu cred în partea de soluții gratuite. Cred că mai degrabă ar trebui să folosim mici exemple și să le facem foarte vizibile”, a conchis Co-fondatorul Zitec.