FacebookTwitterLinkedIn

 Pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale din 2019 se vor găsi 14 candidați: Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Mircea Diaconu, Dan Barna, Theodor Paleologu, Viorel Cataramă, Hunor Kelemen, Ramona Bruynseels, Cătălin Ivan, Bogdan Stanoevici, John Banu, Sebastian Popescu, Alexandru Cumpănașu și Ninel Peia.

Secțiile de vot din România vor fi deschise la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Românii din diaspora au la dispoziție trei zile de vot, conform unei hotărâri de guvern aprobate (vineri, sâmbătă și duminică), vineri votându-se între orele locale 12:00-21:00, iar sâmbătă şi duminică între orele 7:00-21:00.

Alegeri prezidențiale 2019. Tot ce trebuie să știți despre votul de duminică

Totodată, românii din străinătate care se află la rând sau în secţia de votare la ora 21:00, când se închid secţiile, pot să voteze până la maximum ora 23:59. Prelungirea timpului de vot până la ora 23:59 se aplică şi în secţiile de vot din ţară.

O altă noutate este dată de introducerea votului prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale, fiind simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare. Votul prin corespondenţă se aplică însă numai pentru diaspora.

Până la 16 septembrie 2019, alegătorii români din străinătate s-au putut înregistra pe portalul www.votstrainatate.ro, pentru a vota prin corespondenţă sau la o secţie de votare.

Alegeri prezidențiale 2019. Cine a intrat în cursa pentru Cotroceni

În privinţa alegătorilor care au optat pentru votul prin corespondenţă, aceştia trebuie să expedieze plicul cu votul exprimat, astfel încât să ajungă la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară sau din afara ţării, până la cel târziu 7 noiembrie 2019. Dacă plicul nu ajunge la timp pentru a fi validat, alegătorul va fi notificat să se îndrepte spre cea mai apropiată secţie de votare.

Preşedintele este ales pentru un mandat de 5 ani prin vot universal, direct. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu întruneşte la primul tur, din 10 noiembrie, majoritatea absolută, adică 50% + 1 din numărul alegătorilor înscrişi în listele permanente, un al doilea tur de scrutin va avea loc la 24 noiembrie.