FacebookTwitterLinkedIn

Un nou ingredient de origine apicolă e pe cale să devină o concurență serioasă pentru botox. Și nu, nu este implicat niciun ac (nici măcar cel de albină!).

Apicultura este un fel de corn al abundenței pentru îngrijirea pielii, multe dintre produsele obținute din această activitate servind drept ingrediente de bază în formule pentru hidratarea, repararea și regenerarea pielii, diminuarea petelor pigmentare, sau produse dermatocosmetice destinate îngrijirii pielii sensibile ori atopice, tratării leziunilor și cicatricilor, sau în cazul unor afecțiuni fungice precum „tinea versicolor”.

Gradul de eficiență al acestor formule depinde destul de mult, se pare, de sursele din care sunt obținute ingredientele, fie că vorbim despre florile din care albinele adună polenul/nectarul, fie de specia din care acestea fac parte. Toate aceste specificații influențează compoziția mierii, proprietățile sale nutriționale și bioactive, care variază de la un tip de miere la altul. În miere se regăsesc, în proporții variabile, minerale precum potasiu, sulf, clor, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fier, cupru și mangan, vitaminele B și C, iar în funcție de sursă, poate prezenta și compuși unici pentru fiecare soi în parte.

Sortimente precum mierea de Manuka (obținută din florile de mirt din Noua Zeelandă, aceasta conține concentrații mari de metilglioxal și dihidroxiacetonă, substanțe antibacteriene), mierea roșie – panaceul obținut din Rhododendron, mierea prețioasă de mangrove, de baobab sau cea de eucalipt, mierea Pitcairn, considerată cea mai pură din lume, sau cea produsă de albinele fără ac (Melipona) alcătuiesc o nișă a produselor apicole de elită, ale căror beneficii recunoscute pentru sănătate și frumusețe fac ca prețul ridicat să fie doar un detaliu.

Chiar dacă par „toate la fel”, există în jur de 20.000 de specii de albine, unele dintre acestea fiind localizate doar în anumite zone ale planetei. Dintre acestea, albinele fără ac (de fapt, acesta există, dar este prea scurt pentru a putea fi folosit în scop defensiv) sau meliponinele, un grup ce cuprinde peste 500 de specii de albine înrudite cu albinele comune, albinele „dulgher”, albinele „orhidee” și bondarii, pot fi întâlnite în majoritatea regiunilor tropicale sau subtropicale ale lumii, cum ar fi Australia, Africa, Asia de Sud-Est și America tropicală. Mierea lor este considerată „sacră” și este folosită ca medicament în multe comunități africane sau din America de Sud, iar, mai nou, aceste albine par să ofere cheia tinereții.

Potrivit unui studiu publicat recent, mierea albinelor meliponine „are efecte antiinflamatorii, antimicrobiene și de întârziere a îmbătrânirii pielii în testele in vitro”. De asemenea, remarcă oamenii de știință, „poate controla și preveni infecția cu Staphylococcus aureus”. Un alt studiu notează faptul că „antioxidantul din mierea peliponinelor ar putea rupe lanțul de radicali liberi cu efect dăunător asupra zonei afectate a pielii”.

În plus, proprietățile antimicrobiene ale acestui tip de miere „ar putea îmbunătăți considerabil rata de vindecare, în timp ce atributul antiinflamator al acesteia ar putea proteja țesutul de mediatorii inflamatori extrem de toxici”. Totodată, arată experții, proprietățile hidratante ale acestui soi de miere ar putea ajuta la vindecarea rănilor prin susținerea angiogenezei (procesul de formare de noi vase de sânge) și a circulației oxigenului.

Că mierea e „bună de pus pe rană”, o știam de la bunica. Poate trata cu succes arsurile și rănile aplicând-o, pur și simplu, pe zona afectată. Poate fi folosită pe post de mască facială pentru hidratare intensă, tratarea acneei sau rozaceei, sau poate fi combinată cu alte ingrediente naturale pentru a obține măști exfoliante, hidratante ori anti-age. Apoi prezența mierii de orice fel printre ingredientele enumerate pe etichete poate fi indiciul că un produs cosmetic ar putea funcționa. Dar cu cât aceasta este mai puternică, precum este cea a albinelor fără ac, cu atât mai bine pentru pielea noastră.

Majoritatea beneficiilor enumerate mai sus pot fi, ce-i drept, obținute și cu ajutorul mierii obișnuite, însă experții sunt de părere că mierea albinelor meliponine este cu mult superioară; un studiu efectuat în Malaezia a arătat că originea botanică și specia de albine au influențat semnificativ caracteristicile fizico-chimice și proprietățile antioxidante ale mierii. Analiza componentelor principale a arătat că mierea provenind de la albinele fără ac se diferențiază de mierea de Apis Mellifera (cea mai comună specie de albine, regăsită și prin zona noastră) prin conținutul acetic, citric, D-malic și tartric.

Mierea este cel mai important produs obținut din apicultură, o industrie estimată la 10,3 miliarde USD în anul 2022, la nivel mondial. Produsele complementare acesteia, precum lăptișorul de matcă, propolis, ceara, polenul sau chiar veninul și larvele de trântor, pot fi deseori regăsite pe etichetele produselor destinate îngrijirii pielii. Gama Abeille Royale de la Guerlain, creată în jurul lăptișorului de matcă împreună cu mierea albinei negre, este una dintre cele mai cunoscute linii de îngrijire a pielii; alte branduri precum Apivita sunt în întregime dedicate ingredientelor apicole; brandul Rodial a combinat veninul de albină cu celulele stem pentru a crea o linie de produse de îngrijire a pielii ultra-performantă, și sunt doar câteva exemple.

Elixirul tinereții
Cercetările în domeniul api-cosmetic continuă; o nouă descoperire a laboratoarelor Chanel, un ingredient enzimatic puternic obținut de la albinele Melipona din Costa Rica și descris ca „un elixir prețios, fluid și mătăsos la atingere”, se regăsește deja în centrul liniei Le Lift Pro.

Formula concentrată a acesteia „acționează pentru a întări suportul pielii și, prin urmare, pentru a corecta aspectul semnelor avansate de îmbătrânire”, stimulând producția naturală de colagen. Efectul este reducerea aspectului ridurilor și îmbunătățirea tonusului pielii, sau, pe scurt, un rezultat tangibil fără precedent în lupta antiîmbătrânire.

Concret, testele au relevat faptul că, în urma folosirii duoului Le Lift Pro – Crème Volume și Concentre Contours – timp de o lună de zile, volumul facial este redefinit în proporție de 30%, iar vizibilitatea ridurilor este redusă considerabil, redând chipului aspectul tânăr și radios.