FacebookTwitterLinkedIn

În același timp, producătorul și-a întârziat în liniște calendarul de recuperare, transmite Reuters.

Airbus le-a cerut furnizorilor să fie gata să susțină o creștere cu 18% a producției celui mai bine vândut avion A320 în a doua jumătate a anului 2021. Iar acest lucru a făcut ca acțiunile companiei europene să crească cu 6%, dar riscă, de asemenea, să intre în conflict cu sindicatele din cauza reducerilor de locuri de muncă.

Analiștii au păreri împărțite cu privire la redresarea companiilor aeriene în  urma crizei generate de coronavirus. 

Airbus a cerut furnizorilor “să protejeze” un nivel lunar al producţiei de 47 de avioane din familia A320, în creştere de la 40 în prezent, ceea ce înseamnă că aceștia trebuie să fie pregătiţi pentru momentul în care vor fi necesare mai multe aeronave.

„Este foarte puțin probabil să existe o cerere de până la 47 de aeronave cu un singur culoar Airbus pe lună în a doua jumătate a anului 2021. Foarte puține companii aeriene vor mai multă capacitate în acest moment și acest lucru va continua pentru o vreme”, a spus Bertrand Grabowski, consilier independent.

Airbus, care trebuie să obțină sprijin politic și sindical pentru 15.000 de reduceri de locuri de muncă, dă săptămâni întregi semnale mixte.

Cu doar o lună în urmă, șeful operațiunilor sale a declarat că recuperarea a fost mai grea decât se aștepta, dar livrările către companiile aeriene au accelerat în septembrie.

Când pandemia a paralizat călătoriile în aprilie, Airbus a redus producția A320 – care are un preț de listă de 111 milioane de dolari, deși în general se vinde cu mult mai puțin – cu o treime până la 40 pe lună. Apoi a rezistat presiunii de a reduce producția și a cerut furnizorilor să înceapă să planifice o revenire parțială începând din martie 2021.

În pandemie, multe companii aeriene, rămase fără bani, au amânat acceptarea de noi avioane. Acum Airbus le cere să plătească depozite și să își asigure locul în coadă.

Airbus este lider global în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. În 2019, a generat venituri de 70 de miliarde de euro şi a avut 135.000 de angajaţi.