FacebookTwitterLinkedIn

Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 1,2%, în timp ce producția a crescut cu 49,8% față de 2020 datorită randamentelor la hectar.

Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2021, reprezintă 47,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,1%. Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 61,5% a producției de grâu care are o pondere de 38,0% în producția de cereale.

Producția a crescut față de anul precedent cu 37,7% în cazul leguminoaselor, precum fasolea, ca urmare a creșterii în principal a randamentului la hectar. Creșteri ale producției s-au înregistrat și la plantele uleioase, cu o pondere generală de creștere de 40,2%, iar a suprafaței cultivate cu 1,0%. Cele mai importante creșteri ale producției s-au înregistrat la rapiță, cu 73,5% mai mult, floarea soarelui, cu o majorare a producției de 32,7% și soia boabe, cu 7,8%.

Scăderi ale producției s-au înregistrat la cartofi și legume. În ceea ce privește cultivarea de cartofi, suprafața cultivată a scăzut cu 14,3%, iar producția cu 13,9%, iar la legume producția a scăzut cu 1,2%, ca urmare a scăderii suprafeței cultivate.

La nivel european, conform datelor furnizate în comunicatul Institutului Național de Statistică, România este principalul producător de porumb boabe din Uniunea Europeană, cu peste 14 mii de tone, având și cea mai mare suprafață cultivată pentru porumb, peste 2500 de mii de hectare. La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafața cultivată și la producția realizată după Franța, Germania și Polonia. La cartofi, România s-a situat pe locul șase la producție în Uniunea Europeană.