FacebookTwitterLinkedIn

Traficul de pasageri de pe aeroportul Henri Coandă a înregistrat, în ultimele zile, o creștere de peste 40-50% față de cel obișnuit, din cauza crizei din Ucraina. În anumite momente ale zilei, au apărut aglomerări pe fluxurile de sosiri și plecări. La aeroport au fost instalate corturi încălzite, care pot acomoda peste 1.000 de refugiați, unde aceștia beneficiază de alimente și servicii medicale gratuite.

„În vederea asigurării condițiilor pentru ca toți pasagerii care urmează să călătorească să se îmbarce la timp și în siguranță, îi rugăm pe aceștia să se prezinte din timp la aeroport – cu 2.5-3 ore înainte de ora decolării. Facem apel la pasageri și însoțitorii acestora să dea dovadă de calm și înțelegere în această situație specială generată de conflictul armat din țara vecină”, anunță Conducerea CN Aeroporturi București.

Pentru a facilita tranzitul unui numar tot mai mare de repatriați și refugiați din Ucraina, C.N. Aeroporturi București a luat măsuri suplimentare pentru acomodarea acestora. Celor două corturi cu o capacitate de 1.000 de locuri, li se adaugă și locurie din zonele de așteptare din interiorul terminalului, totalul ridicându-se la peste 1.500.

Întreaga activitate a fost sprijinită de reprezentanți ai Prefecturii Ilfov, care a asigurat provizii (sandviciuri, fructe, apă) pentru refugiați și repatriați. În plus Rețeaua de sănătate Regina Maria a pus la dispoziție, într-un program de voluntariat umanitar, o caravană medicală care asigură atât echipamente și personal medical cât și teste PCR gratuite pentru refugiați și pentru repatriații din Ucraina, dacă aceste teste sunt necesare pentru călătorie. Alimente și apă, pentru toți cei din corturi, au fost furnizate și de Ambasada Nigeriei în România.

În continuare, în aerogara Plecări, funcționează non-stop un centru de informare cu voluntari vorbitori de limba ucraineană care oferă sprijin, informare și traducere pentru refugiați și repatriați.

Întreaga activitate de asistare a refugiaților și repatriaților aste susținută, printr-un program de voluntariat umanitar, de personalul CN Aeroporturi București precum și de sindicatele din companie.