FacebookTwitterLinkedIn

Criza securității energetice de la invazia Ucrainei de către Rusia nu trebuie să ducă la o dependență mai profundă de combustibilii fosili, a declarat luni șeful Agenției Internaționale de Energie (AIE), Fatih Birol.

“Investițiile potrivite, în special în energia regenerabilă și energia nucleară, înseamnă că lumea nu trebuie să aleagă între penuria de energie și schimbările climatice accelerate din cauza emisiilor de combustibili fosili”, a spus Birol la Forumul Economic Mondial. Acesta a adaăugat că este nevoie de combustibili fosili pe termen scurt, dar atrage atenția cu privire la viitorul climatic și spune că nu trebuie să folosim situația actuală ca o scuză pentru a justifica unele dintre investițiile care se fac în domen iul combustibilor fosili, conform Reuters.

AIE, cu sediul la Paris, un important organ de supraveghere a energiei, i-a avertizat pe investitori anul trecut să nu finanțeze noi proiecte de aprovizionare cu petrol, gaze și cărbune dacă lumea vrea să atingă emisii nete zero până la jumătatea secolului.

Cererea pe termen scurt a însemnat că lumea nu se poate îndepărta imediat de aprovizionarea tradițională cu energie, a spus Birol, adăugând că speră ca țările producătoare cu capacitate de a exporta mai multă energie vor avea o „contribuție pozitivă”.

Alianța OPEC+ a exportatorilor de petrol a eliberat treptat petrol pe piețe, producătorii de top, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, abținându-se să exploateze capacitatea maximă.