FacebookTwitterLinkedIn

În 23 de ani de activitate, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a efectuat plăți de 20,1 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, pentru finanțarea proiectelor de investiții, precum și pentru plățile compensatorii aferente măsurilor de mediu și climă.

Prin cele trei programe de finanțare (SAPARD, PNDR 2023, PNDR 2020), agenția a încheiat 181.890 de contracte de finanțare cu fermierii, antreprenorii și autoritățile publice din mediul rural, pentru dezvoltarea de investiții cu o valoare totală ce depășește 14,3 miliarde de euro.

„Sărbătorim un moment semnificativ în istoria Agenției, ajunși la cea de-a 23-a aniversare. Este un moment de reflecție, de recunoștință și de angajament. În ultimele două decenii, AFIR a fost în fruntea încurajării dezvoltării rurale, a sprijinirii fermierilor și a promovării investițiilor durabile n zonele rurale. (…)”, spune George Chirilă, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Potrivit acestuia, AFIR a aplicat constant acțiuni de reducere a birocrației pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, investițiilor finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Începând cu anul 2015, când a demarat implementarea PNDR 2014 – 2020, Agenția a digitalizat tot mai mult fluxul documentelor (depunerea online a cererilor de finanțare, de plată, derularea online a achizițiilor, utilizarea semnăturii electronice, verificarea rezonabilității costurilor cu ajutorul Bazei de date cu prețuri de referință, date deschise pentru proiectele implementate etc) pentru a facilita procesul de finanțare, concluzionează oficialii instituției.