
IB Cargo, specializat în soluții de transport de marfă, a încheiat anul 2021 cu afaceri în creștere de 47%. În ciuda dificultăților generate de pandemie, care s-au reflectat în special asupra transporturilor maritime și aeriene, cifra de afaceri a IB Cargo a atins anul trecut 56 milioane euro, față de un alt record obținut în 2020, de 38 milioane euro.
„Pandemia de Covid-19 a îngreunat operațiunile din porturi și aeroporturi, a dus la lipsa personalului navigant, a provocat congestii, a restricționat accesul camioanelor în diverse zone, situații care ne-au afectat direct atât pe noi, cât și pe clienții noștri și pe clienții acestora. Au crescut costurile de transport, iar timpul de tranzit s-a mărit, ducând la scumpirea prețurilor produselor la raft,” declară pentru Forbes Cătălin Putineanu, directorul și fondatorul IB Cargo.
Transportul maritim – creșteri de 6-7 ori ale prețurilor
Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în cazul transporturilor pe mare, unde prețul containerelor au atins cote istorice. De exemplu, un container mic din China la Constanța costă acum aprox 8.000 -9.000 dolari, iar unul mare poate ajunge la 15.000 de dolari, de 6-7 ori mai mult decât în 2019. Pe lângă costurile mari, transportatorii s-au lovit și de lipsa containerelor, fapt ce i-a determinat să apeleze, în unele cazuri, la transportul feroviar, în cazul mărfii din China. Acesta însă, chiar dacă e mai rapid, costă și mai mult.
„Din cauza apariției de noi focare de Covid, unele porturi și aeroporturi importante au fost închise sau blocate, operațiunile îngreunate, accesul camioanelor redus sau chiar restricționat, totul ducând la întârzieri și costuri crescute”, punctează Cătălin Putineanu.
În ceea ce privește expedițiile pe mare și aer, unde partenerii comerciali ai României sunt, în proporție covârșitoare țări non-EU, peste 80% din transporturile organizate de IB Cargo au reprezentat importuri, preponderent din China, India și Taiwan. „Acesta este trendul cu care ne-am obișnuit în ultimii ani, România fiind în continuare o economie de consum, care exportă în principal materie primă și produse cu valoare adăugata mică sau medie”, declară fondatorul IB Cargo.
Compania a efectuat peste 77.000 de transporturi în care a importat și exportat mărfuri pentru industriile de automotive, FMCG, farma și consumabile sanitare, electronice, electrocasnice, utilaje, bunuri pentru îngrijirea personală, home office, construcții, agricultură și îmbrăcăminte sau încălțăminte. Din volumul total al transporturilor, peste 66.000 au fost rutiere, pe grupaj maritim s-au livrat peste 50.000 metri cubi de marfă, iar pe aer peste 1 milion de kilograme.
La expeditiile rutiere externe, importurile au fost cu 3% mai mari decât exporturile în cazul mărfurilor transportate de IB Cargo. Destinațiile cele mai frecvente au fost Polonia, Turcia, Italia, Germania, Anglia și Spania.
Extindere pe sectorul logistic, în CTPark București Vest
La finalul anului 2020, compania a încheiat, împreună cu A.P. Moller – Maersk, un parteneriat pentru un client strategic din domeniul home & deco, pentru operarea unui centru regional de distribuție de 75.000 mp. Amplasat în parcul industrial CTPark București Vest, depozitul este operațional începând din toamna anului 2021. Capacitatea de depozitare este de peste 100.000 de paleți, iar volumul zilnic pentru operațiuni este de peste 70 de camioane/zi.
În opinia lui Cătălin Putineanu, una dintre provocările actuale privind comerțul extracomunitar, în special din China, este lipsa de mărfuri, care a început deja să se simtă:
„China se confruntă cu raționalizarea energiei electrice, astfel că sunt regiuni, precum delta râului Pearl, una dintre principalele zone de producție, unde s-a trecut la săptămâna de lucru de doar trei zile. Este destul de probabil ca prețurile de transport să rămână sus și în lunile următoare.” (C.P.)
De asemenea, pandemia de Covid-19 continuă să fie o provocare pentru toate destinațiile comerciale de import și export, afectând operațiunile și provocând congestii.
Toate tipurile de transporturi au raportat creșteri anul trecut, iar jucătorii din piață se așteaptă la un volum și mai mare de mărfuri pentru 2022, în ciuda faptului că lanțurile logistice se confruntă cu probleme serioase.